Namen

"Het zit 'm in de naam"" zei ik laatst.

Soms zijn mensen niet blij met hun naam en bedenken ze zelf een andere. Artiesten doen dat vooral; hun nieuwe naam ligt dan lekker in het gehoor of past beter bij wat ze uitstralen. Maar soms is een naam al vanaf de geboorte heel treffend gekozen, wat natuurlijk gewoon toeval is , want je weet nooit wat er in het pakketje zit voor je het uitgepakt hebt.

Willy, Willie, Wil, Willeke

De keuze van mijn ouders om mij Willie te noemen heb ik nooit begrepen. Niet dat mijn naam niet bij mij past, maar omdat mijn oudere nichtje ook al zo heette. Op mijn geboortekaartje staat Willy, zie je wel. Geen idee waarom ik er zelf Willie van heb gemaakt. Ik vind het lekkerder schrijven, dat wel. Aan de klank of de betekenis is niks veranderd.

Willy heb ik maar zes jaar lang geheten. Huh? Nou , kijk, het zit zo.  De naam Willy is ooit een populaire naam geweest. Toen ik in de eerste klas van de lagere school zat waren er drie Willy's. Een jongen heette Willy( ook jongens kunnen zo heten, net als  Anne, Guus, René, of zelfs Arie), nog een meisje en ik. De jongen mocht zijn naam behouden, maar de juf noemde hem stoer Wil, het andere meisje mocht haar naam ook houden, gewoon Willy, maar wat moest ze met nog een Willy, dat gaf maar verwarring, dus voor de kleinste van de drie koos ze een andere naam: Willeke.

Willpower

Mensen van de lagere school en van de MAVO ( bij de inschrijving ging die naam gewoon mee) kennen mij alleen als Willeke. Toendertijd kende ik twee BNers met die naam : ….Alberti( die stomme liedjes zong, vond ik) en.....van Ammelrooy( die bloot in films rondliep). Dus toen werd het tijd om terug te gaan naar Willie. En hij past bij me, mijn naam, kan ik na jaren zeggen. Als ik iets wil dan doe ik dat ook. En andersom , als ik iets niet wil vertik ik het. Die eigenwijze wil  heeft weleens tot rare conflicten geleid, maar daar hebben we het nu niet over .De naam Willie betekent trouwens volgens de boeken "wilskrachtige beschermer". Nou vraag maar aan mijn kinderen of dat klopt.

Maximaal

Zo vind ik Max ook bij Max passen .Alles "to the max!". Als baby wilde hij al kruipen voor hij kon rollen, al klimmen voor hij kon lopen, en nu wil hij al autorijden voor hij kan fietsen. Max is afgeleid van Maximilian, wat komt van het Latijnse Maximus, wat de grootste betekent. Hij is nog een klein ventje, maar wel lang voor zijn leeftijd en groot in welke zin dan ook zal hij zeker worden, want er zit ook een stukje ( willetje )van oma in .

De naam van de nieuwe baby is al lang gekozen en papa en mama zijn er al aan gewend. Er wordt al druk gespeculeerd wat het zal worden en welke naam de baby krijgt. Misschien wel net zo treffend als "MAX". ( En Willie)