Zo gaat dat....

Ik ben officieel "off duty", maar omdat het de laatste loodjes zijn en Max' ouders nu nog even de kans hebben om samen iets leuks te gaan doen voor hun drukke-rest-van-hun-leven zou beginnen paste ik afgelopen zaterdag op Max. En dat is altijd een feestje, zoals jullie weten.

 

Papa en mama gingen uit eten en naar de bios en dat betekende dat ik in ieder geval nog een paar uurtjes een wakkere Max zou meemaken. Oppassen op een slapend kind is geen drol aan, vind ik. Ik kreeg waar voor mijn geld.

Oma's trukendoos

Ik ging al eerder naar Max en ome Stephan zou ook gezellig langskomen. Opa zou koken en dat betekende dat we met zijn viertjes zouden eten. Aangezien de kip nogal pittig was bereid, bakte ik een eitje voor Max voor bij zijn broccoli en rijst. Een goede zet, want hij is dol op ei. Heel erg dol op ei. Daar kan je hem voor wakker maken en daar laat hij alles voor staan, want hij dan ook deed. De broccoli liet hij staan en de rijst al helemaal. Hij had het gebakken eitje al zien liggen op zijn bord en om er behalve ei nog iets anders in te krijgen moest de trukendoos open. Drie , vier happen broccoli verpakt in gebakken ei gingen er nog wel in, maar toen kreeg hij door dat er toch wel een typische bijsmaak aan dat ei zat. Aha! Broccolismaak!  Ja hallo, Max is niet gek, dacht hij vast en ( knap, maar onze kinderen beheersten die techniek vroeger ook) zonder het ei uit te spugen kwam de broccoli eruit, sproeiend! Jammer.

Truc nr 2

Truc nr.2 dan maar toegepast. Groente moet en zal dat mondje in gaan, dat heb ik vroeger zelf altijd ondervonden, dus snijboontjes met een lapje ei eromheen. En verdomd, dat was weer even raar, maar drie happen lang pikte hij het. Tot ook dat weer op de grond gespuugd werd.

Truc nr 3

Truc nr.3 was de beste van allemaal en werkte zelfs met kleine roosjes broccoli: het duplo-kiepautootje werd volgeladen met blokjes en razendsnel leeggekiept , wat hij hilarisch vond en hard moest lachen en in diezelfde fractie van een seconde werd er een roosje naar binnen gewerkt. Je snapt dat ik hier vier handen voor nodig had en dat het heel handig was dat ome Stephan de voertuigenafdeling deed en ik het bestek zo kon hanteren en opa ondertussen voor de afleiding zorgde. Zijn toetje ging gelukkig heel wat makkelijker. 

Bedtijd

Daarna was het badderen en mocht hij nog even in zijn  badjas spelen met opa en ome Steef. Mama had al gewaarschuwd dat het niet te laat moest worden, anders zou hij over zijn slaap raken . Nou dat stadium waren we al lang voorbij, want er zat een partijtje nieuwe energie in ; het was dollen en gieren met opa en oom Stephan en Max had dan wel een badjas aan, maar voor hem was er alweer een nieuwe dag aangebroken. Lekker druk doen en ik zag de bui al hangen.

Ik probeerde hem te verleiden met zijn  Groot Voertuigenboek, maar daar had hij het nu veel te druk voor. Rennen en grapjes maken daar had hij nu zin in, hoepel op met je boek! Ja,  en dan moet je ingrijpen als oma en dus bracht ik hem naar zijn kamertje om hem rustig te maken.

Over zijn slaap heen

En toen hij in zijn bedje lag met zijn twee konijnen en zijn aap en de deur sloot dacht ik werkelijk dat ik het voor elkaar had, maar twee stappen in de woonkamer later hoorde ik hem al roepen. Ja, dat kan hij nu, dus dat deed hij nu op zijn allerschattigst. "Oo-ma! Oo-ma!" Verdikkie, niet laten kennen nu en volhouden, hij valt zo in slaap, dacht ik.  Dacht ik, zo'n vijf minuten lang, tien minuten lang en toen was het roepen al in snikken veranderd en had ik het niet meer. Toen ik het licht aan deed zag ik hem zitten met een betraand snoetje, in zijn slaapzak die hij zelf opengeritst had. "Ach, kan je de rits niet dichtdoen?" ( stomme vraag, ik weet het) maar hij zei gewoon "Nee" terug.  "Opa?"vroeg hij. En ik loog dat opa al naar huis was. "Auto?' vroeg hij.  "Ja, met de auto" en ik voelde mijn neus groeien. Dus ik deed de rits dicht , gaf hem een kus en zei "Ga je nu lekker slapen?" Zei hij nog "Ja!"  ook, maar ik wist al dat hij er niks van meende.

Niet verslappen, nu

Hij bleef even stil, maar toen begon het hele feest weer opnieuw. Ik probeerde vol te houden, natuurlijk, want ik zag al opa kijken en denken, dat deed je vroeger nooit zo. Ik liet mijn eigen kinderen brullen, want anders zou het elke avond bal zijn.  Maar ik dacht, hij heeft veel te weinig gegeten, zo valt hij nooit in slaap natuurlijk. Dus nam ik hem mee naar de kamer , smeerde een boterham, die hij smakelijk opat en we keken nog even naar een saai programma waarna hij lekker in zijn bedje in slaap viel. Nog net voor zijn papa en mama thuiskwamen.