Piet

Piet is de roepnaam van mijn vader, afgeleid van Pieter Wilhelmus. Piet was de jongere broer van Peter, Peet in de wandelgangen genoemd. Peet en Piet, en na twee zussen kwam daar nog Jan, genoemd naar zijn vader, ook een Jan. Veel fantasie in namen hadden ze vroeger niet. Het wemelt in onze familie van de Jans, Piets, Peters, Jopies, en Ellies, zelfs ons konijn heette Jopie-Ellie. Nee, moet je nu komen: Dean, Lolla-Lily, Wolf, Pippa, Annemarijn, Aimane, Mohamad, Sigviënnely of Junaira. Gevarieerder kan bijna niet.

Maar goed, weer even terug naar Piet. Piet was in de tijd dat mijn vader geboren werd een veel voorkomende naam. Na Peter een Piet, lekker kort en stoer moeten mijn grootouders gedacht hebben. En Piet was best een stoere jongen.Op zijn achttiende keerde hij alleen terug vanuit Duitsland, waar hij in de oorlog te werk was gesteld. Leerde motorrijden en trad in dienst van de Marine, in navolging van zijn vader Jan, die ook bij de marine was geweest. Maar Piet voer niet, nee, Piet vloog. Niet zelf, maar hij vloog wel mee met de vliegtuigen die hij bij de Marine Luchtmacht repareerde. Tot zover de vroegere Piet.

Maar nu duikt de naam Piet weer op in onze familie. In de vorm van een echte kapitein, op een schip deze keer. En ook heel stoer, want hij is zelfs van het piratensoort. Piet Piraat is zijn naam en als je het nog niet wist, hij is jouw kameraad. Zijn schip heet de Scheve Schuit,  en vaart alle dagen uit. Koken kan hij niet, want zijn soep is veel te slap, wordt er gemompeld door zijn zeebonken.Stan/Piet loopt sinds hij zijn piratenoutfit heeft de hele dag zijn lijflied te zingen, uit volle borst, zoals echte zeelieden doen.

Piet Piraat , alias Stan, wacht nu nog op zijn zwaard en ooglap, want dat kan van hem een nog gevreesder zeerover maken. De ouders van Stan dachten met de naam Stan bij zijn geboorte een korte stoere naam gevonden te hebben, maar Piet heeft bij de kleine stamhouder nu toch echt de voorkeur.