Taal 3.0

Over taal kan ik niet uitgesproken raken.

Waarschijnlijk is het ook beroepsmatig dat ik  taal fascinerend vind. En zoals jullie wel gemerkt hebben vind ik het geschreven woord minder interessant, omdat ik niet foutloos schrijf en me daarom zeker geen  schrijverstalent wil aanmeten .Mijn laptop zegt me wel dat ik fouten maak, maar ik moet zelf maar uitvogelen hoe het dan wel geschreven moet worden. Als dat geen gehandicapte autocorrectie is dan weet ik het niet meer.  Heb ik het verbeterd en het is nog fout, dan hoor ik in gedachten mijn laptop besmuikt lachen, zo gemeen. Nog eens proberen, weer fout, gieren vermoed ik. Okee, dan maar een rode ribbelstreep onder het geschrevene; jullie snappen het toch nog steeds, of niet soms? Okee, met een rode ribbelstreep? Moet het okay zijn? Verdomd als het niet waar is!  Hij keurt het Engelse woord wel goed. 

 

Ik zei dat ik het geschreven woord minder boeiend vind. Dit is, ik val in herhalingen,  waarschijnlijk  professiegerelateerd. Ook fout, want rode ribbelstreep!  Professiegerelateerd bestaat waarschijnlijk niet in het woordenboek van mijn laptop. Beroepsmatig dan? Ja , OKAY.

 

In mijn klas draait bijna alles om taal. Er mag, wat zeg ik, er moet gesproken worden! Veel graag, want dat stimuleert. Dus is het nooit stil in mijn kleuterklas. Er wordt wat afgebabbeld. Ik heb het er al eerder over gehad dat ik dan de gekste dingen hoor. Maar neem het de kleuters eens kwalijk. Ze moeten zich het Nederlands naast hun moedertaal eigen maken en dat geeft nogal wat rare teksten. Geeft niks, want het overkomt de van geboorte Hollandse mensen ook, hoor. 

 

Weleens van een kipnapper gehoord? Haha, meteen rode ribbelstreep. Mijn laptopwoordenboek kent het niet. Kipnappers (kidnappers) zijn geen mensen die kippen ontvoeren, hoor. Je ziet ze soms door de brampoort(brandpoort) lopen, op zoek naar slachtoffers. Het losgeld mag ook via een apsetgiro (acceptgiro) voldaan worden, maar wel voor settember.(september)

 

Ik hoor nu mensen elkaar alvast een goede jaarswisseling (jaarwisseling) wensen. Weleens deeg laten opstijgen? (opstijven) En van wie is dat stambeeld ( standbeeld) ook alweer? Wat zie je er verfromfraaid( verfomfaaid) uit, zeg!  Jij moet de ( het) spits afbijten.

Ik wil niet baglataliseren ( bagatelliseren). Er zijn veel soorten chocolade, roulerend ( varieërend) van melk tot puur. Geef mij maar puur, maar dat is nu niet revelant ( relevant).

Ik stop nu, voor ik straks mailtjes krijg met mijn gekke versprekingen en fouten. Want ik moet nu echt mijn mond houden en niet meer  dollen want je zou mijn Engels  bijvoorbeeld moeten horen. Het is ongeveer zoals in het boekje"  I always get my sin".

Met gezegden en spreekwoorden is het nog leuker, maar daarover later meer.