Een vraagje 1

In deze rubriek zal ik uitgebreid op een vraag ingaan.

"Hoi Willie, hoe lang doe jij deze sport al en hoe houd je je lichaam zo slank? "

 

Een mooie vraag die niet in één zin valt te beantwoorden.

Met deze sport wordt waarschijnlijk de krachtsport bedoeld. In 2004 zette ik voor het eerst een voet in een sportschool.

Ik had op mijn twintigste weleens een paar dumbells gehanteerd, maar heel veel meer dan wat armoefeningetjes had ik niet gedaan. Ik vond sporten op muziek veel leuker, én omdat de kinderen toen nog klein waren en ik niet veel tijd kon vrijmaken naast mijn werk en het werk van mijn man, stapte ik 1 á 2 keer per week in een aerobicpakje de zaal in om tussen veel andere meiden én mannen een lesje aerobics te volgen. 

Zoals ik al zei, in 2004 stapte ik de sportschool in. Een oldskool gym met voornamelijk mannen die allemaal met bodybuilding/ powerlifting/ fitness bezig waren. Met de kennis van vroeger, uit de dumbelltijd dus, probeerde ik elk apparaat uit. Het voelde heerlijk, maar ik trainde gewoon voor de lol en zonder doel. Een soort van verkenning eigenlijk. Het was zo leuk dat ik op een gegeven moment zes keer in de sportschool bezig was. De apparaten gaven aan waar de oefening voor bedoeld was en met de dumbells wist ik ook nog wel raad. 

Mijn man werd ook lid en in het weekend trainden we samen. Als gecertificeerd atletiekcoach heeft hij veel kennis van krachtsport en zodoende begon mijn work-out wat meer lijn te krijgen. Door de week begeleidde hij zijn eigen atleten, in het weekend trainden we samen. Mijn verrichtingen vielen op en ik werd gevraagd voor het damesbankdrukteam. De mannen deden al jaren mee in een bankdrukcompetitie van sportscholen in de regio, maar een damesteam was er nog nooit geweest. Nu had ik daadwerkelijk een doel om voor te trainen! Drie dagen deed ik aan krachttraining en drie dagen aan kick-fun, de voorloper van het huidige cardioboksen. Mijn uithoudingsvermogen was toen top.

Het bankdrukken ging goed, langzaamaan verbeterde ik me. In de gym werd een powerliftwedstrijd voor leden georganiseerd. Was dat niet iets voor mij? Een oude vriendin  (voormalig powerliftster en bodybuildingkampioen) hielp mij bij de trainingen, en zo waren wij de twee enige vrouwen tussen de mannen die meededen. Een beginnerswedstrijd op Papendal, georganiseerd door de KNKF was het volgende waar ik voor kon gaan trainen. Met nog twee vrouwen tussen allemaal mannen deed ik mee. Dat smaakte naar meer, naar een NK, naar nog een NK, naar een NK Bankdrukken, naar een NK equiped bankdrukken, naar een NK equiped Powerliften.

( Equiped betekent in een speciaal pak of shirt waardoor je in staat bent nog meer te tillen of te liften dan zonder pak of shirt. Hartstikke tof, dus.)

 

In die tijd lette ik niet op mijn eten. Wel op mijn gewicht, want voor die wedstrijden moest ik in een bepaalde gewichtsklasse inschrijven en dus op dat gewicht blijven. Vaak zat ik er bij de weging net een ons onder. Pfff, na de weging kon ik dan weer eten, ik zat goed.

In 2015 bereidde ik me voor op het NK Raw Powerliften voor Masters. Een Nederlands kampioenschap powerliften zonder pak of shirt en in een leeftijdscategorie. Ik was de vijftig al ruimschoots gepasseerd en liep al richting zestig. We hebben het over 2015. Ik was inmiddels van gym veranderd, de kinderen waren ouder en mijn man en ik konden vaker samen trainen.

De voorbereiding was in volle gang toen er een huidkankerplekje op mijn borst geconstateerd werd en verwijderd moest worden. Eerst met licht, maar dat bleek niet afdoende en wegsnijden was de volgende optie. Vooruit dan maar. Maar tegelijk met de pleister op de wond plakken werd mij gezegd dat trainen van de borstspieren nu even verboden was. Daar ging mijn voorbereiding op het NK!

Dag, wedstrijd, wat jammer nou. 

Maar ik kon mijn doelen al snel bijstellen, want in de gym zou een bodybuildingwedstrijd georganiseerd worden. Nieuwsgierig naar hoe zo'n voorbereiding eruit zou zien meldde ik me aan. " Maar niet voor het podium, hoor!", zei ik er meteen bij. Nieuwsgierig naar voeding, aftrainen, poseren deed ik mee met de voorbereidingen. Alle meiden haakten met de week af en ik bleef alleen over. Ik dacht toen, nu moet ik het karwei dan maar echt afmaken ook en stapte ik als 57-jarige tussen twee jonge meiden op het podium. In een totaal verkeerde bikini, deed totaal andere poses, maar het zaadje was geplant. 

In 2015 was ik om , van powerliftster naar bodybuildster. 

 

 

En hoe houd ik mijn lichaam slank? De vraag is al beantwoord, denk ik. Door veel te trainen en inmiddels weet ik veel en veel meer over voeding om mijn lichaam klaar te krijgen voor een wedstrijd. Er gaan dus jaren overheen. Bodybuilding is het werk van jaren en dan nog gaat het langzaam als je volkomen naturel deze sport beoefend. Reken daarbij dat je vanaf je 35ste al aan spiermassa inlevert als je je spieren niet traint, dan weet je ook dat je deze sport niet mag onderschatten, zeker als je ouder bent.

En even onder ons, ik ben ooit lid geweest van de Weight Watchers, maar mondje dicht, he.

Next question, please...