Geknipt 2.0

Zie hier Max lekker bezig met een goede scherpe schaar. Zo'n lekkere scherpe schaar waarmee je goed kunt leren knippen. De mama van Max gunt Max een lekkere scherpe schaar; ze vindt het zelf ook hopeloos knippen met een botte schaar. Knippen wordt pas leuk als het ook lukt; dat je stukken af kunt knippen, steeds kleinere en kleiner en kleiner. Zo'n schaar waar je hele repen mee kunt knippen. Heerlijk!  Niks frustrerender dan een schaar waarbij je papier  wegglijdt of waarbij het knippen op scheuren lijkt. Met een plastic, veilig bedoeld,  kinderschaartje leert een kind nooit knippen. Zelfs niet als het schaartje in kwestie goed gehanteerd wordt.

Scheuren of knippen?

En ja, het kan voorkomen dat je in je overmoed van lekker knippen ook weleens een vinger meeneemt, maar dat zijn dan meteen leermomentjes. Als je struikelt leer je ook je voeten op te tillen. 

Hee, juf/oma, is het niet beter dat Max eerst leert scheuren voor hij leert knippen? Kijk dan nog even naar de foto. Max knipt met een scherpe schaar stukjes van een stuk papier af. Gewoon voor de fun. Even later zal hij ze gaan opplakken, maar het knippen op zich is al leuk genoeg en een goede oefening, mits de schaar goed is. Hij hoeft er geen fijn knipkunstwerkje van te maken, zoals je kunstenaars in vakantieoorden weleens ziet doen. 

Scheuren om het scheuren is ook heel goed; dat heeft hij de afgelopen weken volop geoefend. Maar toen met als doel het pakpapier zo snel mogelijk van het pak van te sjorren.

 

Onderschat de moeilijkheidsgraad van scheuren niet. Heb je zelf weleens , laten we zeggen een poppetje netjes uitgescheurd? Negen van de tien keer dat het je beter lukt het met een  schaar netjes uit te knippen. Gericht scheuren is wellicht nog moeilijker dan knippen, dus mijn antwoord is nee. Laat peuters maar lekker knippen én scheuren. En wees niet bang om ze goed gereedschap aan te bieden. Onnodig om te zeggen dat je ze niet alleen laat met een schaar, of wel? Want met zo'n heerlijke scherpe schaar kan je buiten papier, stof, plastic ook heel goed haar knippen. Daar heb je echt geen kappersschaar voor nodig, hoor.