Voor/na

Je kent ze wel , de foto's op instagram en facebook waarop een enorme transformatie te zien is. 

 

Een zalfje waarbij je kraters van kraaiennpoten veranderen in een geplaveid huidje. Maar lachen is wel lastiger, omdat de boel zo lekker strak staat.

Of neem nou de wondermascara die je wimpers na het aanbrengen opeens centimeters langer maakt. Waanzinnig!

En het corrigerende ondergoed die je vetrollen in plaats van op je buik ineens in je buik stopt, waardoor je er ineens in plaats van vijf maanden zwanger er  niet eens meer aanstaand menstruerend uitziet. Wow!

Dit zijn de reclames van zalfjes, make up en Janssen& Tilanus ( ondergoed en dergelijke) en moeten de verkoop stimuleren. Vervuilend op insta en fb , naar mijn mening. 

 

 Metamorfose

En je hebt de voor en na foto's van personen die een metamorfose hebben ondergaan. Van dik naar dun of van dun naar gespierd of van zwanger naar niet meer zwanger of van gespierd naar hulk. Het zijn de foto's die mij altijd doen verbazen.

Hoe doen ze dit?

Nou ja, van zwanger naar niet meer zwanger is geen kunst en het lijkt mij nogal overbodig om dit middels een voor/na foto te tonen, maar goed als je trots bent dat je binnen een jaar je oude shape weer terug hebt vind ik het gerechtvaardigd, hoor. Dat lukt niet iedereen, zelfs de prille vaders niet meer. 

De mensen die vroeger dik waren en er nu slank en strak bij lopen intrigeren mij het meest. Wat is er gebeurd? Wat was er vroeger aan de hand?Waarom ben je niet bij drie kilo overgewicht een beetje gaan oppassen, maar dit pas bij 30 kilo gaan doen?  Vind je je eten nu opeens niet meer zo lekker als toen? Of ben je door je lichaam teruggefloten door middel van weigerende knieën of een oplopende bloeddruk?  Of is het een ommekeer in je leven geweest waarop je besloot dat het tij nog te keren was? 

Dat soort foto's dwingt altijd enorm veel respect af. Wat knap dat je jezelf zo hebt kunnen pijnigen om konijnenvoer te eten en als een bouwvakker tekeer te gaan in de gym  om het beoogde lijf te krijgen waar je naar streeft.

En het dan ook nog zo voor jaren vol te houden ook. Het is inderdaad niet niks, zeker wanneer je eerder alles kon eten wat je wilde en nog dacht dat het vanzelf wel goed zou komen.

 

 

 

 Lichaambouwen

Even intrigerend vind ik de voor en na foto's van mensen die van dun naar enorm gespierd zijn gegaan. Ik zeg het niet goed, die vind ik nog intrigerender. Dat komt omdat ik het voorgaande voorbeeld begrijp ( dik naar dun) , maar dit mijn verstand te boven gaat. Bij jonge mannen snap ik het nog; die lopen over van testosteron en daar moet je wat mee, dus als je dat een beetje nuttig wilt gebruiken( zonder als een oversexed konijn tekeer te gaan) kan je door middel van slimme training je spiermassa vergroten. Maar bij vrouwen snap ik er helemaal niks van. Waarom willen die twiggies er opeens als Schwarzeneggers uitzien? Ja, het is bizar knap om er met een sixpack bij te lopen, maar waarom zou je dat willen? En hoe denk je dat Arnold er in een jurkje uit zou hebben  gezien? 

Opgepast!

Oeh....nu krijg ik waarschijnlijk heel wat fitnessmensen over me heen. Met opmerkingen als; jij praat nu zo omdat je met de beste wil van de wereld nog geen sixpack tevoorschijn kunt toveren. Of  als; jij zou het ook wel gespierder willen krijgen, maar het lukt je gewoon niet. Of; wat is dit voor lullig negatief geklets over mensen die keihard trainen. Of; wat is er mis met een sterk en gespierd lijf voor een vrouw, jaloers soms? Haha, ja klopt , hoor!

Nee, alle gekheid op een stokje. Elke verandering die een menselijk lichaam maakt vind ik bijzonder, hoor. En welke kant het ook opgaat, het blijft keihard werken en het vergt geduld en volharding en dat stralen de metamorfose-foto's uit. 

 

De foto's laten ook zien dat het ook nooit goed is en dat het lastig is te accepteren hoe we zijn. En ik denk dat dit voor vrouwen sterker geldt dan voor mannen. Ik weet dat het onmogelijk is, maar misschien is de quote van Coco Chanel er een om als goed voornemen voor het nieuwe jaar te gebruiken.....