De wasvader

Bij het lezen van de titel weten mijn kinderen meteen waarover ik het ga hebben. Niet over hun vader die de was doet. Had best gekund , want in een ver verleden deed hij meer wasjes dan ik. En dan vooral veel witte wasjes, de luierwas welteverstaan. Met drie katoenen luierkinderen waren dat veel luierwassen. Drie, ja, je leest het goed, want al was de overlap van twee kinderen in de luiers kort ( ze zijn in no time zindelijk met een katoenen natte lap om je kont) bij nummer vier waren we die milieu-ongein zat en besloten we onszelf te verwennen met pampers. Baby nummer vier profiteerde mee in die luxe, wat een bofkont was dat. Meteen met de pampers kwam de wasdroger. En hoe rijk , luxe en milieu-onterend voelden we ons.  De " wasvader" was van een hoop ellende bevrijd en aangezien verwennerij  erg snel went,  besloten we toen kort daarna een wasvader aan te schaffen. 

En wat een ieder ander gewoon vaatwasser noemt werd door de kinderen verbasterd tot "wasvader". De vader was van de afwas af ( dat was hij eigenlijk toch wel, want hij spaarde de afwas van de hele dag gewoon op tot ik die 's avonds in mijn eentje kon doen, omdat hij training moest gaan geven), en ik dus ook. Jippie! Nog nooit zo blij met een apparaat geweest als met onze wasvader. 

Onze eerste wasvader verhuisde mee en lieten we in goede staat achter toen we verhuisden. Hij was ingebouwd en kon niet mee. Maar we waren al snel gehecht aan onze nieuwe in ons nieuwe huis. 

En nu, na 15 jaar trouwe dienst van dagelijks draaien, op feestjes overuren maken, op zondagen zware diensten draaien, vette zooi verslinden en blinkend afleveren, is het op. Zuchtend en nog wat naflikkerend met cijfers heeft hij afscheid genomen. Het was mooi, de laatste vette vaat van de barbeque heeft hij nog voor ons schoon afgeleverd, maar waarschijnlijk was dat meteen de nekslag. De dag erop kwamen er nog wel wat geluidjes uit zijn buik, maar was de kracht eruit. 

En vanavond heb ik , na jaren, weer een afwas in mijn eentje gedaan. Ja, van opgespaarde vaat, en ja, de echte vader moest training gaan geven. Maar ik weet wat een hekel hij aan afwassen heeft, en er zijn ook avonden dat hij niet weg kan sneaken naar de atletiekbaan, dus ik verwacht één dezer dagen de jongens van Coolblue over de vloer. Nee, niet om mij bij te staan met de afwas; zij hebben er waarschijnlijk net zo'n pesthekel aan.