De straatveger

Je kan het je vast niet meer herinneren, maar toen je ruim anderhalf was had je andere dingen aan je hoofd dan tegenwoordig.

De straat

Zo ook Max. Regelmatig houdt hij de stand van zaken bij in de straat waar hij woont. De vensterbanken zijn dan ook ten behoeve van hem vrijgemaakt van planten en andere prullaria ten einde een goed zicht te bevorderen. En dat heeft hij. Sinds hij toestemming heeft gekregen om boven op zijn speelgoedkist te klimmen en bewezen heeft dat hij dat zonder koprollen achterwaarts kan volbrengen heeft hij zicht over de gehele straat. En daar gebeurt nogal eens wat, hoor! Geen schietpartijen of wilde achtervolgingen, welnee. Gewoon de bus, een motor, een bestelbusje, een lesvrachtwagen(ja! dat is niet niks, hoor)de vuilniswagen ( die zelfs toetert naar Max) de glasbakwagen en het straatvegertje.

De veger

Het straatvegertje. Ja, het straatvegertje heeft toch wel een enorme indruk gemaakt op Max. Ik weet niet of het zo ver gaat dat dit over drie jaar zijn favo toekomstige beroep zal zijn, maar het zou zo maar kunnen. En dan bedoel ik niet een mannetje met een bezem, nee, een raar karretje met borstels van haar of nog leuker van staal. Die van staal geven ook nog eens vonken, zo nu en dan. Een straatvegertje veegt zo wezenloos hard dat de planten die tussen de stenen zitten gewoon als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra hij eroverheen rijdt. Hij vreet ze nog eens op ook!

Geweldig! Wat een uitvinding en hoe boeiend om dit vegertje door de straat te zien manoeuvreren. Heen en terug, bochtje om en nog eens terug, nee, nog niet goed, weer heen en terug.  Max heeft het straatvegertje talloze keren gevolgd vanuit de vensterbank. En hij heeft het effect waargenomen. En wat schetst zijn verbazing wanneer hij bij opa en oma in de straat komt? Overal onkruid tussen de straatstenen!  "Gggggggg" en  "Bah!"en hij maakt een beweging met zijn arm wat bij elkaar zoveel betekent als : "Komt er bij jullie geen fatsoenlijk straatvegertje door de straat om die rotzooi weg te halen?"  "Nee, helaas niet zo frequent als bij jullie , Max", antwoorden wij dan, want je gaat je niet op peuterniveau begeven door  "Gggggg, bah, nee" terug te zeggen.

Onkruid

Nou denken jullie dat ik een geintje maak dat Max zich druk maakt over het onkruid wat er tussen de stenen zit en de rotzooi die daar achter blijft hangen, maar dit is serieus een ding voor hem. Overal waar hij komt let hij op de stenen en het groen. Het straatvegertje heeft wel zo'n diepe indruk achter gelaten dat hij ze zelfs al van verre hoort aankomen.  En veilig achter het kamerraam vindt hij het fantastisch om te zien, maar dichtbij vanaf de stoep is het een ander verhaal. Dan klimt hij razendsnel in je om veilig vastgehouden te worden.

Het straatvegertje is onlangs weer door zijn straat gegaan en heeft een stukje over moeten slaan, omdat de auto van de buurman in de weg stond. Een doorn in Max's oog.  En laat dat stukje nou ook nog eens precies onder Max' raam zijn.