Doorzettingsvermogen

De sport die ik beoefen kan slaapverwekkend saai zijn als je jezelf geen doel gesteld hebt. Voor diegenen het nog  niet weten,   "ik doe aan fitness". Maar met de term fitness degradeer ik eigenlijk waar ik mee bezig ben, want ik wil meer dan fit zijn. Ik wil mijn lijf veranderen, ik wil er gezond en sportief uitzien, en of ik me er fit bij voel maakt eigenlijk geen klap uit. Ik voel me 9 van de 10 keer eigenlijk helemaal niet fit, eerder gesloopt. Wat ik feitelijk doe is dus bodybuilding. Maar als ik zeg dat ik aan bodybuilding doe, bekijkt mijn gesprekspartner mij vluchtig zogenaamd onopvallend van boven naar onder en vice versa en word ik in een luttele seconde gescand en beoordeeld. Geen idee wat er dan gedacht wordt. Van  pfff, die moet nog veel hard werk verrichten tot nou, niet gek voor iemand van haar leeftijd tot huh? wat bedoelt ze?

 

Maar goed , dat is dus wat ik vijf keer in de week doe. Vol overgave, met een misschien naief idee dat ik inderdaad mijn lijf kan omvormen tot een voor mij acceptabel figuur. En kijk, daar zijn we meteen bij het doel beland: een strak lijf. Maar op den duur wordt dat dus saai ( of het kan door de vele televisies komen die her en der in de sportschool hangen, want elk scherm met bewegend beeld werkt voor mij als een slaappil van megaformaat; ik klap binnen no time om). Saai, dus worden er zo nu en dan tussendoeletjes gesteld, zoals een bikinifitnesswedstrijd. Het feitelijke showen van dat getrainde lijf is eigenlijk niet mijn favo-deel , maar de voorbereiding, de prep in kennerstermen, vind ik wel geweldig.

 

Maar voor de echte prep begint moet er dus gebouwd worden. That's the hardest part!

 Waar gaat dit over?

En voor je gaat denken, waarom schrijft ze deze shit, want wat heeft dit in godsnaam met een omablog te maken, komt het..

Een prominente succesvolle mannelijke bodybuilder bij ons in de gym heeft eens de vergelijking getrokken met wat ik moet doen om te kunnen groeien. En hij bedoelde niet, langer worden, hij had het ook niet over dik worden, maar in kennerstermen groeien, dus in spiergroei toenemen. (Bodybuilders onder elkaar: wat ben je klein geworden betekent dus niet, je tussenwervelschijven gaan eraan, je wordt korter, maar :Man, je bent geslonken!) Deze bodybuilder zei tegen mij dat ik moest eten als een baby.  Baby's eten zo'n zes a zeven keer per dag. En als je de hoeveelheden afweegt ten opzichte van hun lichaamsgewicht is dat enorm. Ze groeien ook enorm. Daardoor hebben ze veel rust nodig. Hun verbranding draait op volle toeren en ze poepen zich een slag in de rondte. "Dus Willie, jij moet niet eten, maar vreten!" Voeding, training en rust zijn de kernvoorwaarden om te groeien.

 Leren van een baby

Doen als Max dus. Ik kan van hem leren hoe het moet. En behalve de rust die hij neemt en de voeding die hij ook niet zelf kiest. (Ik heb mijn dieet ook niet zelf verzonnen) heeft hij iets veel belangrijkers waar ik telkens verbaasd over ben. Max heeft onbewust een doel: hij wil lopen!!! Hij is volop in prep. Zijn voeding is op orde, hij rust op gezette tijden en... hij traint als een beest!! Wat een gedrevenheid en doorzettingsvermogen!! Wanneer hij niet slaapt traint hij zijn armen met optrekken tot hij op zijn nu nog wankele beentjes staat. Meerdere keren per dag worden die kleine beentjes getraind door vanuit de squat omhoog te komen. Zijn motivatie is ongekend en hij bezit een wilskracht waar ik een voorbeeld aan kan nemen. Dat hij me telkens doet denken aan een bodybuilder komt ook door de bijbehorende kreungeluiden wanneer het hem moeite kost om te gaan staan. In de gym hoor je sommige mannen nog steeds die babykreungeluiden maken. Alleen moet ik ongewild ook altijd denken dat ze deze geluiden waarschijnlijk ook maken bij hun krachttoer in de slaapkamer. Zouden ze daar weleens bij stilstaan eigenlijk?  Uhh, ik dwaal af...

 

Motivatie, doorzettingsvermogen, concentratie, taakgerichtheid zijn termen waar ik in de klas ook mee te maken heb en waarbij ik mijn kleuterklas  volgende week bij het invullen van de rapporten weer op moet beoordelen.

Ik zou zeggen: Max, je hebt op alle onderdelen een dikke GOED, Ga zo door, jongen!!