Stoere jongens en een stoer meisje

Je kunt zeggen wat je wilt, maar de kleinsten bij ons in de familie zijn best stoer.

Laten we beginnen met de oudste thrill-seeker in onze familie, dat wil zeggen de oudste van de vier jongsten, anders zou dit over opa gaan. Die vindt zichzelf misschien nog wel een beetje stoer als hij het geluid van een olifant nadoet of als hij de kleintjes de stuipen op het lijf jaagt als hij ze gaat pakken, maar dat is allemaal maar met een vette knipoog. Al was het wel stoer van hem dat hij na een flinke val onderweg naar de top van de Mont Serrat met een knieblessure doorging tot het hoogste topje van de berg en weer struikelend terug alsof er niets aan de hand was. Best wel, maar het gaat nu over de kleintjes in de familie.

Max wordt over een paar weken zeven jaar en heeft al heel wat stoere daden verricht. Lees er de blogjes maar op na.

De meest recenste stoere actie wil ik er even uitlichten. En dat betreft een actie op grote hoogte. Dit keer zo hoog als hoge bomen kunnen zijn, want de onderste takken waren al jaren geleden beneden zijn kunnen. Nee, dit keer waren het de hoge bomen van het Klimbos.  Zijn vriendje Jonathan was zeven geworden en gaf een feestje, ja, in het Klimbos. Ik was er persoonlijk niet bij, maar kreeg de foto's en de filmpjes doorgestuurd en ik kan zeggen dat ik onder de indruk was. Hoog tussen het gebladerte klom Max middels een touw van de ene boom naar de andere. 

Ik vind het best stoer als je dat durft!

De tweede met het predikaat stoer betreft Tess. 

Tess is een op en top meisje en vindt alles prachtig wat echte meisjes mooi vinden. Dat zijn feestjurken, haarversieringen, make up, nagellakjes, schoenen met glittertjes, lange haren, poppen, sieraden. Van dat alles heeft ze in overvloed, want wie haar wil verrassen of iets cadeau wil geven brengt iets uit dit assortiment voor haar mee. Van dat laatste in de rij ontbrak iets. En dat waren oorbelletjes die door je oor gaan. Geen clipjes, nee echte stekertjes. En daar heb je gaatjes voor nodig. Je kan het stoer vinden of niet, maar op een dag was het besluit gevallen: ze wilde gaatjes laten prikken. En als je dat besluit genomen hebt wanneer je amper vijf jaar bent is het een diepe teleurstelling wanneer ze bij de juwelier zeggen dat je minstens zes jaar moet zijn.

 Nou kan je , net als bij de Efteling , wel gaan staan jokken dat je al zes jaar bent, maar dat haalt voor een groot deel de stoerheid van de actie weg. De volgende juwelier gaf dezelfde eis aan, zes jaar, tenzij... je het heel graag wilt  én doodstil kan blijven zitten als we prikken. Grote mannen kunnen al flauw vallen bij deze woorden alleen en hard naar huis rennen, maar Tess bleef koel volhouden en heeft nu haar eerste piercings! Stoer toch?

De volgende stoer kleuter is Stan. Stan is vier jaar en soms heel erg stoer en soms zo stoer als een bange muis in een muizeval. Dat laatste, niet zo stoere van hem is nu langzaam aan het afnemen en ook op school gaan ze straks de net zo stoere bink leren kennen zoals wij hem kennen. 

Stan is soms zo stoer dat hij zelf niet meer weet hoe stoer hij wel niet is. Dan doet hij dingen die hij niet overziet, maar toch gewoon doet, met alle gevolgen van dien. Zo is hij een keer bijna verdronken in het bubbelbad, gecrasht met zijn loopfiets op de steile helling van de skatebaan, en zijn actie als Spiderman bezorgde hem een bezoek aan de dokterspost vanwege een blauw oog, een fikse buil en een hersenschudding. Maar ja, voorlopig deed hij wel even precies wat Spiderman deed, én wat zijn vader ooit deed toen hij op een bijzondere manier de Papendrechtse brug over ging. Maar daar gaan we Stan en zijn jongere broertje Daan niet wijzer mee maken.

Stan is zo al stoer genoeg van zichzelf!

Ja, en dan hebben we Daan natuurlijk nog. De jongste van het kwartet van stoere helden en heldinnen. Zich nog minder bewust van de gevaren dan zijn grote voorbeeld Stan. Wat Stan kan, kan Daan ook(bijna). Springen op de bank( zonder er vanaf te vallen) keihard wegrennen voor opa( zonder te vallen), drinken uit een grote beker( zonder te knoeien), patat met pindasaus eten (zonder te verblikken of verblozen, omdat het zo pittig is). Ik moet zeggen, dat vind ik echt stoer!