Schattig

Als oudste kleinkind in de familie ben je je natuurlijk nog niet bewust van het feit dat je het oudste kleinkind in de familie bent. Maar je hebt best wel door dat er kleinere exemplaren van de mensensoort zijn dan jijzelf. Zo is daar natuurlijk op de eerste plaats je eigen zusje.

Zus

Het kleine zusje die je altijd verliefd toelacht. Ze heeft nu al door dat haar broer een toffe jongen is waar je mee kunt lachen. En de grote broer gaat het steeds leuker vinden dat hij een klein zusje heeft. Samen spelen lukt al een beetje, een klein beetje. Zolang het kleine zusje maar niet op zijn speelgoed kluift of er op kwijlt. Want dan wordt het subiet uit haar kleine knuistjes gegrist. Samen lachen lukt ook al, want kleine zus vindt alles van grote broer leuk, dus dat is makkelijk scoren voor grote broer. Samen eten is met kleine zus ook al mogelijk, want nu ze twee tandjes heeft vindt ze het heerlijk om te sabbelen en te knabbelen. Dus als grote broer een maiswafel zit te eten zit er een klein zusje met gretige oogjes en reikende handjes te smeken om ook een maiswafel. Samen in bad is ook een feest en samen kroelen een bezigheid die meerdere keren per dag plaatsvindt. Zelfs op het kinderdagverblijf mogen ze even kroelen, al zitten ze op verschillende units. Nu zusje al een beetje op haar beentjes kan staan en op die beentjes op en neer staat te bewegen en het lijkt of ze danst , zorgt grote broer voor muziek door op zijn trompetje te spelen. Party-time.

Neef

Naast de babyzus is er ook een babyneef. Het neefje is een baby, en al is het zusje ook een baby heeft zij niet de naam baby-Tess. Om te benadrukken dat het neefje nog heel klein is en dat je hem voorzichtig moet benaderen heeft Stan de naam baby-Stan gekregen. Iets wat we maar snel moeten ombuigen naar gewoon Stan, voor hij tot op puberleeftijd nog steeds baby-Stan zal gaan heten. De samenvoeging van baby en Stan is een voor de hand liggende samenstelling. Ik denk nog even terug aan ons konijn met de ongebruikelijke naam Jopie-Ellie. Het konijn wat Esther op 2-jarige leeftijd van haar opa en oma kreeg was niet vernoemd naar de beide oma's ( Jopie  en Ellie), maar naar het konijn Jopie van tante Ellie. Toen zij het konijntje voor het eerst zag was het Jopie! Ellie!, wat betekende, dit is het konijn Jopie van tante Ellie. Zo is Stan de baby van ome Stephan en tante Marcella en kortgezegd dus baby-Stan. 

Met het neefje valt nog niet veel te spelen; die kleine slaapkop drinkt braaf zijn melk en valt dan weer in slaap. Maar dat het kleine neefje er wel al zin in heeft om te spelen laat hij middels zijn outfit weten. Stoer klein baby-neefje droeg afgelopen zondag gewoon al een korte broek met stoere sneakers. En dat zijn mini- kuitjes om op te vreten zijn vindt zijn oma dan weer zo schattig.