Tess, 5 jaar

Tess is vijf jaar geworden! Ja, met een uitroepteken, want als je vijf jaar wordt ben je je echt bewust van het jarig zijn. Als je vijf wordt ben je al een jaar kleuter, heb je al van alles meegemaakt op school, ben je al menig keer bij vriendinnetjes wezen spelen, heb je al menig verjaardagsfeestje meegemaakt en ken je het klappen van de zweep al een beetje. 

 

De echte verjaardag van Tess verliep rustig, dat wil zeggen, zonder verjaarsvisite. Natuurlijk trakteerde ze de kinderen in haar klas (op flamingo's van roze koeken, hoe mooi wil je het hebben), er was gebak na schooltijd, maar daarna leek het even niet meer op een verjaardag, omdat broer Max familie mocht meenemen naar de judoles. 

De volgende dag was het feestje met de klasgenootjes, met de jarige als feestelijk middelpunt. En oma mocht helpen. Mama had roze pannenkoekjes gebakken voor de genodigden, en er kwam een dame die alle meiden in prachtige vlinders of unicorns schminkte. Max ging natuurlijk voor iets stoers. Ondertussen werd er op de trampoline gesprongen, gegraaid in de marshmallows alsof ze van de honger omkwamen, een hordeur aan gort gelopen en een net van de trampoline beschadigd, maar vooruit, het was feest, dus geen onvertogen woord. De kleuterleidster in mij moest zich inhouden om de dames niet even tot de orde te roepen. Ho! Stop! Nu gaan jullie je weer even gedragen! 

Daarna ging het hele gezelschap, geschminkt en wel op speurtocht door de wijk, in looppas. Daar waar we dachten dat we wat tijd aan kwijt zouden zijn was zo gebeurd. De rust keerde weer even terug toen we bij de ijswinkel aankwamen .Alle zeven meiden en een grote broer likkend aan een ijsje gaf een rustpuntje.

Het laatste stukje van de speurtocht ging weer in dezelfde looppas en mama en oma spraken onderweg af dat we de limonade lekker in de tuin zouden serveren voordat het hele spul weer door het huis zou gaan rauzen en zodat ze in de tuin door hun ouders opgehaald zou worden. Mama had hoofdpijn, maar Tess had genoten en dat was het belangrijkste.

In het weekend werd Tess nog eens jarig. Met nog meer cadeautjes, ballonnen, taart en visite, veel visite. Maar het was heerlijk septemberzomerweer en het werd een dag vol feest. En hoe heerlijk is het als je dat zo bewust meemaakt als vijfjarige.  Jariger dan nu was je daarvoor nog nooit. Papa bakte later op de dag hamburgers en zelfgemaakte frieten en het was een relaxt einde van de feestweek. En dan ben je opeens een "oudste kleuter ", Tess, met nog meer zelfbewustzijn.

Weer een gezellige verjaardag voorbij.