Imiteren

Imiteren, nadoen, kopiëren, het komt een beetje op hetzelfde neer, maar dat is wat jonge kinderen doen. Dus pas op met rare dingen, want ze doen je na.

Lees even mee terug in het geval van Max.

Stenen gooien op het terras buiten, hilarisch. Binnen was het wat minder grappig.  Maar heel fijn dat ze ook de goede dingen nadoen. Zoals in het geval van Max is daar de afwas. In Huize van Strien staat een vaatwasser, maar af en toe wordt er daar old fashioned met de hand afgewassen. Zie hier een filmpje van Max die dit klusje wel even op zich neemt. Hij heeft er zelfs zijn bril voor op gezet, zodat er geen aangekoekt randje aan zijn aandacht zal ontsnappen. Dat je met een zonnebril de aangekoekte randjes nou net wat minder ziet doet er nu even niet toe, zijn inzet is top.

De doppler

Ik vertelde je al over de fascinatie voor buiken die Max op het ogenblik koestert. We snappen dat dat met de groeiende buik van mama te maken heeft. Maar maak maar eens een mannetje van anderhalf duidelijk dat daar een baby zich verschuilt om er op een bepaalde tijd opeens tevoorschijn te komen. Voor de tijd van de dopplers en de echo's was dit voor iedereen een gegeven wat je maar moest aannemen tot op de dag van bevallen, verdomd, het is een baby en het komt niet door de erwtensoep/ de stamppot/ de augurken/ het goede leven!

Maar nu de doppler ingeburgerd is in huisgezinnen waar zwangeren rondlopen die op gezette tijden gewoon zelf even checken hoe het met de kleine daarbinnen staat is dit voor Max iets om ook na te doen. Dus nu gaat je shirt in een onbewaakt ogenblik opeens omhoog waarna Max er met een muziekinstrument/een autootje/een blokje mee over je buik wrijft. De doppler van Max; alles okee in je buik, hoor. 

Telefoneren, stofzuigen en koffie zetten

Dat je behalve swipen, filmpjes kijken, foto's bekijken ook nog kunt bellen met een telefoon heeft Max ook door. En dat je dan veelvuldig "Ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja "moet zeggen  weet hij ook. Heb je geknoeid, dan pak je de kruimeldief, of beter nog, de stofzuiger.

En oh wee, als je koffie gaat zetten en Max niet om zijn hulp vraagt! Dan smaakt je bakkie waarschijnlijk naar afwaswater, want wanneer hij je koffiecupje in het apparaat stopt en op de knopjes drukt, ja dan proef je pas wat lekkere koffie is.

Plassen, wassen en ...proosten

Zo blijven er voor kereltjes als Max nog wel wat rare dingen over. Wanneer hij een plas moet doen op een potje is het toch vreemd dat geen van de volwassenen in zijn omgeving dat doet. Die verstoppen zich voor korte of langere tijd in een klein kamertje waar een waterval is die je zelf in werking kunt stellen en waarbij het heerlijk is om je handen in die waterval te stoppen, maar waarbij meteen door de volwassenen geroepen wordt dat dat niet mag.

Auto starten is ook zo'n ding. Niemand heeft door dat Max vanuit zijn stoeltje op de achterbank heel goed door heeft hoe dat moet, want wanneer je hem zijn gang laat gaan met je sleutelbos en zijn Mercedes (loopauto) zie je dat hij exact imiteert hoe de auto gestart wordt.

Maar dat Max met zijn rietjesbeker met je proost...... geen idee waar dat vandaan komt?