Actie-reactie

Stel, je bent bijna anderhalf jaar oud. De wereld is één groot ontdekkingsveld, alles is bijzonder, alles is nieuw en alles is fantastisch. Dat wil zeggen, zolang jij je gang kunt gaan. Nou ja, dat is niet helemaal waar, natuurlijk, zo fantastisch is die bult op je kop nou ook weer niet als je je hebt gestoten aan de punt van de tafel. Of die schram op je knie wanneer je gestruikeld bent over het afstapje. Of wanneer je beentjes er met je vandoor gingen en je je snelheid nog niet kon handelen.  Maar verder, jongens.....geweldig! Nog zoiets: alles is te eten. Nou ja, te proeven op zijn minst. Maar dan heb je je ouders! Die halen meteen hun vingers door je mond terwijl jij net lekker die steen door je mond laat gaan. Of terwijl iedereen aan tafel lekker zit te genieten van een pizza en jij eerst het groen van je bord naar binnen moet werken.  Maar met wat gemaai door je bord ligt de helft zo op de grond en hoef je nog maar een fractie van de opgeschepte hoeveelheid op te eten. 

 

Je bent anderhalf jaar oud en weet al hoe het werkt om de volwassenen in je omgeving voor je te winnen. Dat kan op verschillende manieren. Je draait wat met je ogen tot ze gaan lachen en dan is iedereen weer vrolijk.  Je oefent thuis je beste danspasjes zodat je op vakantie de show steelt op de dansvloer; iedereen weer vrolijk. En omdat iedereen daar vrolijk van wordt doe je er nog een schepje bovenop en gooi je je heupen in de strijd voor een mooi staaltje salsa voor peuters. Het is dat je anders  bijna voorover valt anders had je nog gebogen voor het applaus ook. Niet alleen de omstanders, maar ook je ouders worden hier vrolijk van en jij wordt weer vrolijk als je dan beloond wordt met een lekker ijsje. Kijk zo werkt het principe actie - reactie of hoort wat voort wat, maar dat klinkt weer hebberig.

Kijk, je bent met je ouders op vakantie en je vermaakt ze de hele dag, actie - reactie, weet je wel. Daardoor ben je aan het einde van de dag kapot, het is dan wel snikheet in dat vakantiehuisje, maar dat zorgt er alleen maar voor dat je nog meer uitgeteld bent 's avonds. Dat betekent dat je heerlijk slaapt, je ouders ook heerlijk slapen en dat je ze de volgende dag weer  uitgerust kunt vermaken aan het strand of tijdens een fietstochtje.  Zij blij, jij blij! En omdat zij zo blij waren mocht ik thuis gewoon meedoen met een lekkere grote donut in plaats van die gortdroge soepstengels.