De fitnessindustrie

Het is een gat in de markt, de fitnessmarkt welteverstaan. Of beter gezegd de oplossing voor het energieprobleem binnenshuis. Waar heb ik het over? Er ontsproot mij ineens een idee, een briljant idee, vind ikzelf.

Dit zou een pilot kunnen zijn binnen de sportschool waar ik bijna dagelijks vertoef. Een mooi uitprobeersel van een oude traditie uit de oorlog , maar dan nu in een nieuw jasje gestoken.

Kijk, op het dak van de sportschool waar ik bijna dagelijks kom liggen tientallen zonnepanelen te wachten op wat zonneschijn zodat alle elektrische apparatuur binnen van stroom kan worden voorzien. De loopbanden, de stairclimbers, de fietsen en allerhande andere elektrisch aangedreven fitnessapparatuur. Je zou kunnen zeggen, ga lekker een eind hardlopen of wandelen, pak eens wat vaker de trap en kom op de fiets naar de sportschool, maar nee dan ben je geen community. Geen fitgirl of machoman wil zich de lonkende spiegels ontzeggen die vertellen hoe lekker jouw nieuwe outfitje staat of hoe je je spieren vandaag hebt kunnen opblazen. Die panelen vangen in de wintermaanden minder zon en zijn dus minder rendabel. maar daar kan dit nieuwe idee een oplossing voor bieden.

Maar gelukkig zijn daar de hardwerkende fitnessfanatici die regelmatig de fiets , de roeiboot, het wandelpad of de bewegende trap binnen gebruiken, anders zou mijn nieuwe ideetje op het gebied van energiebesparing in duigen vallen. 

 

Let op: ieder sportschoollid krijgt 5% korting als hij zijn, of zij haar geleverde energie omzet in stroom. Dat wil zeggen dat al die hijgende hardlopers, fietsers, stairclimbers en roeiers energie gaan leveren aan een accu die stroom verzamelt voor de verlichting en de koelkast met de energiedrankjes en dergelijke. Personal trainers zullen de groep aanmoedigen tot zij aan de nodige 5% korting zijn gekomen eer zij verder mogen met hun work-out.

Hoe zit het dan met die luie bodybuilders? Hoeven die dan geen bijdrage te leveren aan het energietekort? Ha, maar natuurlijk wel! Er zal een turbine bij de gym komen die aangedreven wordt door de kracht van alle fanaten bij elkaar en die bundelt. Er kan dan alleen nog met apparaten getraind worden die aangesloten zijn op de turbine die de met elkaar verzamelde energie opslaat op een accu. Hoe meer leden hoe gezelliger het binnen wordt, hoe meer kracht er op de apparaten verzet wordt hoe beter de verlichting, verwarming, de tv schermen, het koffiezetapparaat werken en  hoe warmer de douches zullen zijn. Zo wordt individuele krachtsport een teamsport. Alhoewel we die waterwarmte kunnen besparen, want koud douchen is tegenwoordig hét middel om te herstellen.

Dit plan stamt eigenlijk uit de tijd dat de mensen binnenshuis op een fiets aan het jakkeren waren om een stroompje op te wekken voor een schemerlampje. Maar waar een wil is is een weg, roepen fitnessmensen toch altijd?

Ik zal mijn plan laten uitwerken door de TU in Delft en kijken wat de mogelijkheden voor deze pilot zijn. Maar mij lijkt deze combi een echte win-winsituatie. Kom op, pompen met zijn allen!