Dapper in coronatijd

Sinds de scholen zijn begonnen ben ik aangesteld  als  " portier " van de school. Een taak die ik ontzettend leuk vind en ik hoop dat deze bijzondere taak na de grote vakantie blijft bestaan.

VERBODEN

Sinds de opening van de school zijn het plein en de school verboden gebied voor ouders. Het hek om het plein zit de hele dag op slot, maar om 8.20 mag ik het hek openen en erop toezien dat er afstand bewaard wordt en ik kan ieder kind persoonlijk begroeten. Dat laatste vind ik echt leuk! Geen high five, handdruk,  voetje of elleboog, maar gewoon oogcontact, een vriendelijk goedemorgen en dat, voor zover ik het weet, bij naam. 

BEGROETEN

De eerste dag keken de meeste kinderen gewoon voor zich uit als ze het plein op stapten, onzeker over de nieuwe situatie en weer wennen aan het naar school gaan. Zodra ik ze vrolijk begroette keken sommige verbaasd op en groetten terug, anderen zeiden niets terug en keken niet op of om.

Het is zo leuk om te zien dat kinderen ook hierin groeien en mij nu al bij het hek aankijken en uit zichzelf goedemorgen zeggen. 

Mijn eigen kleutertjes waren het handje schudden zo gewend dat ze hun hand al uitstaken bij het hek en toen toch maar doorliepen. Een enkele kleuter wilde een omhelzing proberen, maar toch maar niet. " Mag niet van het virus, he juf?".

En dan zie je ze lopen, die kleine dappere jonge kleutertjes, dat hele lange stuk over het plein, moederziel alleen met een grote rugzak vol eten en drinken ( vanwege het continurooster) naar de ingang waar de schoolassistent ze opwacht en ze de handen laat wassen. 

HANDEN WASSEN

Bij de opening van de scholen was handen wassen met een halve groep niet zo'n probleem. We hadden geoefend en telkens na 20  tellen soppen volgde het afspoelen en afdrogen. Zo gedaan, maar dan wel na het spelen, na het eten , na het toiletbezoek, en weer voor het eten en na het buiten spelen en natuurlijk toiletbezoek, na het verven, spelen in het zand en ga zo maar door. Maar nu met 22 kinderen is het een langdurige aangelegenheid. En vooral als het nieuwtje er vanaf is en er gesodemieterd gaat worden in de rij en bij de kraan. Bergen schuim zijn leuk en daar wil je best voor tot 30 tellen in een slakkentempo.

 

AANDOENLIJK

Als ik bij het hek sta en de jongste kleuters die lange weg over het schoolplein naar de schooldeur alleen zie afleggen, met zo'n te grote rugzak met eten voor de hele dag, dan vind ik dat net als hun ouders een aandoenlijk gezicht. Een kus bij het hek, mama die je nog nazwaait, maar dat zie je al niet meer omdat je naar de school loopt. Soms zwaait er een kleuter nog terug zonder om te kijken. Ik zie de ouders denken: zo dapper dat hij of zij dit alleen doet. En dat is het ook als je net 4 jaar bent geworden en je net als de grote basisschoolleerlingen de school instapt, alsof je er al jaren rondloopt. Zo snel kan zelfstandig worden gaan.