Sjaan en Cor(- ona)

Tante Sjaan was jarig , maar omdat het " corona " was vierde ze het niet. Ik besloot haar toch te gaan feliciteren , maar dan op een andere dag dan haar oorspronkelijke verjaardag. 

Ik had een afspraak gemaakt en Sjaan had erbij gezegd dat ik achterom moest komen vanwege " corona".

Niet aanbellen dus, maar gewoon op de afgesproken tijd achterom. Sjaan stond me in de brandgang al op te wachten. Ze had een mondkapje op en waarschuwde al dat we niet mochten zoenen. Ik had dat plan al niet. Ik overhandigde haar de bos bloemen die ik onderweg gekocht had. Toen ze de bos aanpakte zag ik dat ze handschoenen aan had, niet vanwege de kou, zei ze, maar vanwege " corona". 

Binnen spoot ze eerst wat desinfecterende spray op de bos voor ze hem in de vaas zette. " We zitten buiten, hoor", zei ze, zodat ik meteen weer rechtsomkeert kon maken. Cor kwam ook naar buiten. Hij droeg een wielertenue alsof hij zo uit de Tour gestapt was. " Cor fietst tegenwoordig voor zijn conditie", legde Sjaan uit. " Want als je conditie hebt ben je niet zo vatbaar" Waarom we dan vatbaar voor verkoudheid buiten gingen zitten met dit gure weer werd snel duidelijk. 

" Cor kijkt elke dag naar het weerbericht hoe de wind staat. Zo weet hij hoe het virus waait voor de auresolen. Kan het, Cor?", vroeg Sjaan. En na een kleine knik , wat ja betekende, deed Sjaan haar mondkapje af.

Toen we even later in de tuin zaten weg te waaien, maar wel onze handen warmden aan de kop koffie legde ze uit hoe ze afstand hielden van " corona". 

"Cor gaat een afdak in de tuin bouwen voor als het regent of sneeuwt" Sneeuwt?  "En dan hangen we er ook een ventilator onder, voor als het niet waait,  om de auresolen weg te blazen"  Cor stak een sigaar op. En Sjaan verklaarde waarom hij gestopt was met het roken van sigaretten. " Sigaren zijn gezonder voor je conditie en hij rookt niet meer over zijn longen, dus dat scheelt weer, he"  Ik vroeg wat Sjaans bijdrage aan het verslaan van het virus was. " Ik heb het er zo druk mee" , verklaarde ze. " Ik ben de hele dag aan het wassen, alles op 90 graden en ik strijk alles op de heetste stand om " corona" te doden. Na elk wc bezoek gaat er een scheut chloor in de pot en in het afwaswater gaat ook een scheut chloor. Ja, ik spoel het goed na, hoor" zei ze meteen toen ik angstig naar mijn kopje keek.  " Alle ramen zet ik 's ochtends wagenwijd open en dan spray ik het hele huis. De boodschappen, die gebracht worden doe ik af met een desinfecterend doekje . Meid, ik werk me kapot de hele dag. En Cor maar fietsen op zijn hometrainer, he, op zijn kamertje." Cor keek de andere kant op, waardoor ik begon te geloven dat hij andere dingen deed dan fietsen op zijn hometrainer in zijn kamertje. " Heb je het koud, meid? Pas maar op dat je geen koudje pakt, hoor" En dat was een goede reden om weer naar huis te gaan.