Mannen met een baard

Het Kaperslied

Ken je die tekst? Hoor je de melodie erbij?  Het is een oud zeemanslied uit een ver verleden. Uit de tijd dat de mannen die visser van beroep waren voor weken van huis waren en een ruig bestaan leidden. Ze waren op zee met de visvangst bezig en dat was zwaar werk. Ze moesten zien te overleven als de zee een ruig spel met ze speelde. Ze hadden geen tijd voor persoonlijke hygiëne.  Het water aan boord was om te drinken, niet om te verspillen aan was- of of scheerbeurten . Er was geen tijd en er waren geen middelen om je er verzorgd uit te laten zien.  En bovendien boeide het ze waarschijnlijk niet hoe ze eruit zagen. Het ging aan boord niet om uiterlijke verzorging, maar om het binnenhalen van de vis. En dus lieten de vissers hun baard staan. Waren ze weer aan land, dan ging die baard er weer af. Het zware vissersbestaan met zijn zoute zeelucht  gaf de mannen een verweerd uiterlijk. En de aangegroeide baard zorgde er ook nog eens voor dat ze er tien jaar ouder uitzagen. Ging de baard eraf dan keerden ze weer tien jaar terug.

 

Ik ken persoonlijk niemand die nu het beroep van visser heeft. Maar ik ken genoeg mannen met baarden. Die overigens ook nooit gevaren hebben; hooguit een pleziertochtje op een boot hebben meegemaakt, maar nooit op ruige zee met metershoge golven. En die  dan toch met zo'n ruige kop rondlopen alsof ze zojuist van de bomschuit vol vis afgestapt zijn. Het is niet de zee die ze jaren ouder heeft gemaakt,  maar het puur en alleen het  haar op de kin en onder de neus wat zzejaren ouder maakt en ze er doen uitzien als vikingen op zee.

Ik kan me voorstellen dat zo'n harige kop lekker warm is in de winter, maar ook ontzettend veel nadelen met zich meebrengt. Om maar een voorbeeld te noemen, eten naar binnen werken is al een hele klus, wil je dit klaren zonder al te veel voedselverlies door wat er aan al dat haar rondom je mond blijft hangen. Ik vermoed dat er ook jeuk kan optreden doordat er van alles in zo'n bos stug baarden/snorrenhaar verdwaald kan raken. Klein ongedierte zoals mieren, spinnetjes, die denken dat ze in een verkeerd web terecht zijn gekomen, pluizen uit de lucht  ik noem maar wat. Het doorkammen van stug baardenhaar lijkt me ook een zeer onprettige bezigheid. Klitten in zacht hoofdhaar is al niet leuk, laat staan met ruig baardenhaar, wat na een nacht woelen rommelig is geworden. Zijn hier overigens speciale borstels of kammen voor? Zal best wel, de markt voorziet altijd voor van alles. Zeker nu, nu er een modetrend op mannenbeharing is ontstaan. Er zijn al bosjes mannen( niet te verwarren met bosjesmannen, die doen hier vast niet aan) die hun borsthaar en benenhaar wegscheren. Zo jammer.. De schoonheidsbranche maakt hier al handig gebruik van, want  veel rughaar wordt geharst en neus- en oorhaar word weggebrand en de wenkbrauwen worden netjes bijgeknipt. Niemand wil meer aan Breznjef herinnerd worden of aan Ton Lensink, om maar wat mannen met harige luifels te noemen.

Mannen hebben er tegenwoordig best een hoop werk aan.  Een getrimd baardje is modieus en geeft een man  best iets mannelijks, maar wie wil er nou 10 of 15 jaar ouder uitzien door er met zo'n grote hap haar rond zijn mond bij te gaan  lopen? Mannen hebben het voordeel dat ze er op echt oudere leeftijd jonger uitzien dan hun vrouwelijk leeftijdgenoten, de ratten, de lucky bastards.  Dan heb ik het over de mannen met een gladde kin, maar de bebaarde mannen  lopen  voorop in ouderdomsuiterlijk. Wat dat betreft zou ik zeggen, lekker laten groeien die bos haar. Komen de oudere dames er eindelijk weer eens beter mee weg.  Maar als je mij eerlijk vraagt wat er aantrekkelijker uitziet, dan zeg ik dat  de mannen van de Taliban niet de aantrekkelijkste zijn ,evenals Sinterklaas  en de Kerstman . Just saying.

Hoe kom ik hier op? Ik zag laatst een foto van een man met een baard en zag daarna zijn werkelijke leeftijd....