Historisch weer

We schrijven 25 juli 2019.

Het is hoog zomer, wat zeg ik, het is torenhoog zomer. Een zomer zoals we nooit eerder hebben beleefd. De laatste historisch hete dag vond plaats in het hongerjaar waarin het in de winter ook nog eens vreselijk koud was. Dus als we nu klagen over de extreme hitte, je kan het nog veel erger treffen, én koud, én honger, én extreem warm. 

En besef je even dat er toen geen centrale verwarming was, gewoon geen verwarming en in die hete zomer geen airco. 

Maar goed, dat was toen en nu leven we nu. En inderdaad, de hitte is gewoon niet normaal meer. En ook niet leuk. Wat zeg je? Niet leuk? Waarom gaat iedereen in de zomer dan naar een oord waar het vergelijkbaar smoorheet is? Zo heet dat je van ellende je heil in de zee of het zwembad zoekt,  zodat het nog enigszins uit te houden is. En dan natuurlijk wel een accomodatie uitzoeken met een airco op de hotelkamer, zodat je lekker kan slapen. 

 

En heb je al dit soort vakantiepret thuis, compleet met inderhaast aangeschafte verrijdbare airco, dan is er geen pest aan en zit iedereen het liefst binnenshuis. Het wordt je nog door de overheid aangeraden ook, wil je overleven. En degene die hier zeker beter op overleven zijn de bejaarden. De bejaarden die toch al  nooit buiten komen; die zijn nu eens goed af. Ik bedenk dit niet zelf, ik heb dit uit de krant.

Volgens de wetenschappers is het onze eigen schuld dat we nu peentjes zweten, want we hebben het over ons zelf afgeroepen met onze verkwistende maatschappij. En nu het warm is moeten we binnen zitten en bijkomen van de ellende en dat doen we dan bij de airconditioning. 

Wij hebben , tegen mijn wil,  ook zo'n kreng. Weet je wat hij doet? Hij blaast koude lucht de kamer in. Heerlijk toch, hoor ik je denken. Ja hoor, uit zijn mond komt koude lucht en uit zijn kont komt warme lucht. Handig in de winter, ja, ja, dan zet je hem achterstevoren neer. Doe normaal!! Warme lucht uitblazen! Nu ik het zo warm heb. Nee, dat moet naar buiten. Oh, ja, want daar is het toch al warm. Via een bijgeleverde slang die je uit een open raam moet hangen. Wat....? Warme lucht buiten houden, koude lucht binnen. Raam open?? We hebben geen raam in de gang waar de slang naar buiten kan en de voordeur haalt hij niet en is ook te gek ook natuurlijk. Dus blaast hij de garage lekker warm Nou ja, jij snapt  het waarschijnlijk wel.

En hoe werkt dat ding? Op stroom!  Op stroom die opgewekt moet worden. Nou hebben wij ( nog) geen zonnepanelen, want anders zou dit apparaat heel blij zij met de overvloedige zon om zo zijn koude lucht uit te spugen en zijn warmte uit te poepen.  Maar onze stroom wordt ergens anders opgewekt. Ergens waar ook stroom wordt opgewekt  voor elektrische  voertuigen  (wat zijn we goed bezig) of ten behoeve van de vaatwasser ( die nu mijn vaatje doet terwijl ik op mijn kont zit om te typen) of de wasdroger ( lekker makkelijk, terwijl je wasje buiten binnen 5 minuten droog is, maar wel een gedoe met knijpers en zo). 

Snap je wat ik bedoel? Doordat we het onszelf zo gemakkelijk hebben gemaakt met alle technologie om ons heen hebben we het nu benauwd. En gaan we het nog veel benauwder krijgen de komende jaren. En wie denkt dat het anders is mag over twintig jaar op zijn borst slaan en zeggen, zie je wel, dat ik toen gelijk had.