Ik staak!

Vandaag leg ik het werk neer! Ik hou niet van staken, maar vandaag staak ik van harte mee. En wel om de volgende redenen.

Ten eerste ben ik boos op de minister; boos en beledigd. En boos op de voorzitter van de onderwijsbond die zonder verder na te denken meteen heeft toegehapt op de goedkeuring van de minister. Er is een bedrag gevraagd en de minister zei, okee! En de voorzitter zei, mooi, klaar, geregeld.

Maar , ho even! Geld naar speciaal onderwijs, dat is mooi, maar dan houden we meteen op met Passend Onderwijs, dat maffe plan om elk kind wat niet mee kan toch op te nemen in het reguliere onderwijs. Zodat je als leerkracht,  niet zoals op het speciaal onderwijs,  in een klein klasje met een onderwijsassistent, maar alleen in een volle klas in je eentje mag ploeteren met kinderen die veel meer individuele aandacht nodig hebben dan jij ze kunt geven. 

Ouders, denk hier even over na.

 

En de rest van het geld gaat de minister besteden aan het wegwerken van de tekorten. De tekorten aan leerkrachten, bedoelt hij dan. Maar wie wil dit vak nog uitoefenen? Niet veel jonge mensen meer, hoor. En jongens haken al heel snel af als ze in hun eerste leerjaar op de PABO voor een kleuterklasje gezet worden om hun allereerste stage-halfjaar te gaan lopen. Oef, hoort dat ook bij het vak? Neuzen afvegen, schoenen strikken, broeken verschonen, plaklesjes geven, klapspelletjes doen en liedjes zingen met nonsenswoorden, knutselen met wc rolletjes en theedoosjes? 

Bedoelt de minister dat hij het geld naar de PABO's stuurt om die eens flink op te pimpen en uiteindelijk weer eens die scheiding aan te brengen in de kleuterbouw en de rest van de basisschool? Nee, dat duurt veel te lang, want een actieve groep (oud-) kleuterleidsters, die nu langzamerhand aan het uitsterven is, maakt zich al jaren sterk voor dit plan, maar heeft het nog steeds niet voor elkaar. Kleuters begeleiden is een vak apart!

Minister, denk daar eens aan!

 

Nee, ik vermoed dat het geld dan  besteed zal gaan worden aan het in no time opleiden van zij-instromers. De ict-er die het in zijn bol krijgt om voor de klas te gaan staan. Spoedcursusje PABO en hoppa, een leerkracht erbij! Een vrachtwagenchauffeur met liefde voor kinderen; spoedcursusje PABO, hoppa leerkracht erbij! Een oud-secretaresse die zelf net uit de kinderen is: spoedcursusje PABO, hoppa leerkracht erbij.  En dan denk ik, potverdomme! Waarom hebben wij dan vier jaar op school gezeten en  zitten PABO-studenten dan nu vier jaar op school? Ik vind het een belediging naar de leerkrachten die nu werkzaam zijn. En een minachting voor het vak. 

En dan blijkt dat de ict-er, de vrachtwagenchauffeur en de secretaresse het toch niks vinden of hun hoofd niet boven water kunnen houden en dan zijn we weer terug bij AF.

Ouders, denk daar eens aan!

Het gaat ons niet om nog meer salaris. Het gaat om gelijke beloning. Het werk in het primair onderwijs wordt onderschat door de overheid, door ouders( die toch hun dierbaarste bezit elke dag bij jou afleveren) en door mensen die altijd hun mening klaar hebben over zaken waar ze geen verstand van hebben.

Okee, genoeg nu, ik moet gaan staken vandaag!