Blijdschap

Met dank aan God blablabla.... gaven mijn ouders te kennen heel blij te zijn met mijn geboorte. Katholiek, dus dit moest ervoor. Daarna kwam : geven wij met grote blijdschap kennis... enzovoort. En met Maria werden mijn vernoemingen naar beide oma's afgesloten. Katholiek, dus dit moest erachter.

Met de blijdschap over de geboorte kan het nogal eens wisselen. Bij het drukken van zo'n tekst op een geboortekaartje weet je nog absoluut niet wat je te wachten staat. Ja, je bent blij dat de bevalling achter de rug is:

 

                    Met grote blijdschap geven de ouders van Huppeldepup kennis van de geboorte.

 

De prille moeder is blij dat de klus geklaard is, de jonge vader blij dat zijn partner het overleefd heeft en nu begint het grote genieten van deze wolk van een baby. Zoiets. Denken ze. Als zwangere heeft de moeder-in-spé nooit stilgestaan bij het moeten zitten op hechtingen, of het gevoel  een driedubbele borstvergroting te hebben ondergaan, omdat de voeding zo lekker op gang komt, en waardoor je je armen niet meer kan optillen. En dan de slapeloze nachten. Ach, denk je de eerste 2 weken, dat kan je als jonge ouder wel aan, in je uitgaansperiode sliep je ook wel eens een nacht amper. Maar niet zo'n 10 weken aan één ruk. Tien weken , als je geluk hebt, he. En dan de zorg over de gezondheid van zo'n pril, klein mormeltje, dat kan je blijdschap ook flink overschaduwen, hoor.

Op de proef stellen

Bij een tweede kindje ben je op deze addertjes onder het gras voorbereid. Ha! Je mag je al een ervaren ouder noemen, want je kent het klappen van de zweep al aardig. Dus je weet wat er gaat komen en je weet, dit overwin ik.

Maar jongens, je bent pas echt ouder van een gezin als je  twee kinderen hebt, hoor. Dan word je aan alle kanten op de proef gesteld. En zeker als je partner aan het werk is en je  een aantal uren aan de goden overgeleverd bent. Bijvoorbeeld als de baby huilt terwijl je peuter te kennen geeft naar de wc te moeten. Of als je baby wordt gevoed terwijl je peuter halsbrekende toeren uithaalt. Of je stopt je peuter  onder de douche terwijl de baby begint te huilen. Of je staat te koken en je peuter staat op het randje van het babybedje de baby uit zijn slaap te halen. Of je verschoont de baby terwijl je je peuter de kasten hoort leeghalen. Of je peuter vertoont op de meest ongelegen momenten trekjes van een peuterpuberteit. 

Legio scenario's te bedenken. En het vergt wat voorbereidend denkwerk hoe je bepaalde situaties de baas gaat zijn. Roze of lichtblauwe wolken kleuren af en toe behoorlijk grijs.

Blije momenten

Maar gelukkig zijn daar ook de momenten van grote blijdschap, hoor. Ik wil toekomstige ouders niet afschrikken. De blije momenten maken het allemaal dubbel en dwars waard dat je het avontuur van een nieuw leven ( dat nieuwe leven staat voor JOUW nieuwe leven) bent aangegaan. Haha, ja en je kan niet meer terug, dus moet je er het beste van het beste van maken. Voor je kids, maar ook voor jezelf, wil je op sommige momenten niet gek worden. Relaxed blijven en alleen maar gek van blijdschap zijn, zo nu en dan.

 

Grootouders zijn de echte boffers

De blijdschap voor grootouders is eigenlijk veel groter natuurlijk. Dat zijn op dat moment de bofferds.  Heerlijk , weer zo'n klein wurm in de familie, zo heerlijk ruikend, lief lachend met nog poepbroekjes, die je bij wijze van zo zou leeglepelen. En dan die kleine handjes, voetjes, alles zo schattig. En hee, ga je huilen? Dan moet je maar snel bij papa of mama op schoot. En wordt het erger, dan gaan opa en oma wel naar huis, zodat er rust in huis komt. Ammehoela, haha, wij hebben onze tijd gehad, haha.

Verhip!  Dat ik daar niet eerder op gekomen ben, het is nl, een gat in de markt van de drukkerijen. Maar goed, twee jaar geleden wist ik ook nog van niks natuurlijk. Voor nieuwbakken grootouders is dan hier de tekst die je tegen kan komen bij de aankondiging van hun zojuist verkregen grootouderschap:

 

                Met welgemeende grote blijdschap  geven wij als trotse grootouders kennis van de geboorte van

                                                                    Huppeldepup

              Wij wensen onze kinderen heel veel sterkte toe voor de komende tijd; karma bestaat echt.