Een vraagje 2

Vragen staat vrij...

Er worden af en toe wat vragen op mij afgevuurd.  En als ze een beetje relevant zijn zal ik ze beantwoorden. Niet relevant vind ik bijvoorbeeld "Ben je getrouwd?" of "Heb je goed geslapen?" of "Wat ga je vandaag voor leuks doen?"

Begrepen? Nee? Nou, bedenk dan zelf maar een creatief antwoord op je nutteloze vragen.

Vragen staat vrij...

Vraag:

Wat heb je aan je voeding veranderd na je operatie? ( mijn milt is verwijderd i.v.m. mijn ziekte, lymfeklierkanker.)

 

Ik vind dat een interessante vraag. De vraag kan over verschillende aspecten gaan. Bijvoorbeeld, direct na de operatie? Direct na een operatie krijg je op de verkoeverkamer een raketje (waterijsje) aangeboden. Dit is om je keel te verzachten nadat je tube verwijderd is. Wist ik veel. Een ijsje? Hoe verzinnen ze het, dacht ik. Ik ben net wakker, en ik bedankte vriendelijk.

 

Maar dit zal de vragensteller niet bedoeld hebben, denk ik. Wat heb ik veranderd aan mijn voeding na de operatie?

Eenmaal op zaal bleek dat ik geen voedselbeperkingen had; ik mocht alles eten en drinken. En aangezien ik na de operatie snel wilde opknappen, bestelde ik iets uit het keuzemenu van het ziekenhuis. Maar dat viel volkomen verkeerd, namenlijk:als een baksteen! Zelfs het hard gekookte eitje was veel te hard voor mijn maag. Ik denk dat mijn hele binnenboel de zaak nog aan het ordenen was nu er een plekje vrijgekomen was waar de (vergrote) milt had gezeten.  Maar toen dat een beetje uitgevochten was heb ik gekozen voor eiwitrijk voedsel om snel te kunnen herstellen.

 

Maar misschien gaat de vraag over aangepaste voeding over het feit dat mijn milt er niet meer is.

Daar kan ik kort over zijn. Mijn milt, dat wil zeggen, het gemis van een milt speelt geen rol bij de voeding in specifieke zin, zoals een galblaas dat doet bijvoorbeeld. Je milt speelt wel een grote rol voor je immuunsysteem. Je bent vatbaarder voor ziekten. Om die reden heb ik voorafgaand aan de operatie vier vaccinaties gehad, twee herhaalvaccinaties na twee maanden en heb ik twee jaar lang dagelijks antibiotica moeten slikken. Bovendien heb ik pas weer herhalingsvaccinaties gehad en moet ik jaarlijks de griepprik hebben. Dit alles zou mij moeten beschermen tegen gevaarlijke ziekten zoals, pneumokokken, meningitis, gordelroos, en griep bijvoorbeeld. Je houdt levenslang een verhoogd risico op infecties, dus een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn van groot belang. Voor iedereen, maar voor mij in het bijzonder.

Nu is dat voor mij niet zo moeilijk, want ook voor mijn operatie hield ik er al een gezonde levensstijl op na. Maar zoals we allemaal weten, geeft dat niet altijd een garantie op een leven zonder complicaties.

 

Ik hoop dat ik een duidelijk antwoord heb kunnen geven op deze vraag.

Vragen staat vrij...

Volgende vraag graag.