De zus van...

Meiden met pit. Wij hebben ze. Meiden die hun mannetje staan. Die hun mondje kunnen roeren, maar tegelijkertijd lieve, sociale, vrolijke, evenwichtige en sportieve meiden zijn. 

Ga ik even heel wat jaartjes terug in de tijd, in de baby-peutertijd welteverstaan. Hoe waren deze zelfstandige, intelligente dames toen ze nog kropen en brabbelden? Hoe was de mama van Tess? 

 Kruipen

Tess, ja, de zus van... Max. Het is heel vaak over Max gegaan, maar Tess laat sinds kort steeds meer van zich horen. Tess was een stille baby, die lachte, en lachte en lachte. Maar Tess kan nu veel meer dan lachen ( met nu vijf tandjes). Ze tijgert op volle snelheid de kamer door en op vloeren met wat meer weerstand dan op tegels of laminaat kruipt ze nu ook razendsnel op handen en knieën. Maar de wereld is zoveel leuker als je je in plaats van op je buik of knieën op je voeten kan verplaatsen. 

Lopen

Dus wat doet Tess als er iemand in de buurt is. Niet bij haar broer, want die heeft het doorgaans veel te druk met zijn eigen bezigheden, maar bij een volwassene waar ze eerst oogcontact mee heeft gemaakt. Dan zoekt ze je hand, en je andere hand en dan trekt ze zich op en begint je mee te trekken de kamer door. En wanneer jij denkt, zo is het even genoeg, ik krijg last van mijn rug met dat kromme lopen, want dat doe je dan alleen nog maar, dan begint ze heel dramatisch te kermen. En dat kermen stopt abrupt wanneer jij, of iemand anders die zijn rug hiermee wil vermoeien, weer met haar gaat stappen.

Deze kleine dame met pit heeft door dat haar broer schoenen aan zijn voeten heeft, dus nadat ze haar eigen  schoenen heeft goedgekeurd door er eerst op te sabbelen moeten de sandalen, maat 17, aan haar voeten. En stappen maar weer. 

Klimmen 

Een nieuwe verworvenheid is het klimmen. De pittige pretletter klimt als je even niet oplet zelfstandig op de bank en (help, bij opa en oma zijn geen traphekjes) ook de trap op. En baby's van 10 maanden zijn overmoedig, en denken dat ze alles aankunnen. Maar wij weten dat de trap hoog is en zelfs de bank een flinke klap kan geven als je daar vanaf tuimelt.

En hierin verschilt baby Tess met baby Yvonne( haar moeder toen ze baby was). En verschilt ze met haar broer Max.  Max heeft in zijn prille leventje al heel wat littekens verzameld. Bij een flinke schaafwond is hij onder de indruk, huilt soms wel, soms niet, slikt even , en gaat weer over tot de orde van de dag, want er is een hoop te doen.

Baby Yvonne was net als Max en ik vermoed, weet bijna zeker, dat baby Ralph ( papa) ook zo was. Even slikken, nog even kijken naar de schaafwond en weer verder. Het gaatjes prikken voor oorbelletjes toen ze nog heel klein was gaf even een kleur, maar geen kik. En trots vertelde ze thuis dat het een lekker gevoel was. Stoere meid!

Nee, Tess doet dat anders... Ze kan ontroostbaar zijn wanneer ze zich stoot of wanneer haar broer zijn Duplo bouwwerk met harde hand probeert te verdedigen tegen zijn buldozerende zus. Huilen, huilen en boos zijn is dan haar reactie.

 

Praten

Heel lang heeft Tess haar mond gehouden. Zoals Stan, haar jongere neefje van vijf maanden, hele verhalen aan zichzelf ligt te vertellen als hij 's ochtends net wakker is, zo heeft Tess zich lang niet laten horen. Ze lachte alleen, zoals ik al schreef.

Maar opeens horen we haar woordjes zeggen. Haar hondje heeft een naam, mama en papa worden benoemd en het lijkt of haar altijd bezige broer ook een naam heeft. En lachen gaat nu gepaard met een schater. "Huh!"is om je aandacht te trekken, en betekent zoveel als "Je moet met me gaan lopen" of "Je moet me optillen".

Eten

Baby Tess is echt een meisje van het sterrenbeeld Maagd. Eén van de kenmerken is dat het geen makkelijke eters zijn. Kieskeurig en genoeg = genoeg. Hee, Tess meid, die snap ik ook, hoor. En probeer haar geen eten op te dringen, want ze slaat de lepel gewoon uit je handen en haar fles smijt ze op de grond, weg ermee!

 

De zus van...... We zullen dit even onthouden. Over een jaartje is Max misschien wel de broer van..... Kijken wie er dan de big boss of big siss is.