Een mooi verhaal

"Oma, zunneme een mooi kasteel gaan bouwen?". "Dat is een goed plan, Max!" Een mooi kasteel bouwen betekent doorgaans dat ik de blokken lever, Max gaat bouwen, afgeleid raakt en dat ik een kasteel bouw. "Hebben we samen toch maar even een mooi kasteel gebouwd, he Max!".

Onder het bouwen wordt er lekker wat afgekletst en dat is zo gezellig. Het kan over van alles gaan. Zo kan ik me voorstellen dat er onderwerpen gaan komen waar je niet direct een antwoord op hebt, althans niet geschikt voor de leeftijd van een peuter van drie met een nieuwsgierigheid waar een gemiddelde journalist jaloers op zou zijn. 

"Ik zat in mama's buik en Tess ook".

 "Dat klopt, maar niet tegelijk, hoor".

 "Wat zeg je?" Waarom zeg ik dit nu, want ik ga het zo onnodig  ingewikkeld maken.

 En nog eens:"Wat zeg je, oma?" Ja, nu moet ik doorpakken.

"Ik zeg dat jullie niet tegelijk in mama's buik zaten. Eerst jij en later Tess.

"Oh, waarom?" Zie je, nu kan ik me er niet meer zomaar vanaf maken.

"Dat was gewoon zo. Eerst heb jij in mama's buik gezeten en pas later Tess." Hier neemt hij geen genoegen mee, ik voel de volgende vraag al aankomen. Want ook kleuters uit mijn klas moet ik vaak de illusie ontnemen dat zij niet samen met Yousef, Fatima, Achmed, Younis en Mohamad tegelijk in de buik van hun moeder bivakkeerden. "Wel, hoor!" "Echt niet"

 

"Tess is later in mama's buik gaan groeien"

"Oh, hoe dan?" Wat bedoelt hij nu? Moet ik antwoorden dat ze groeide via de navelstreng en de placenta? Veel te ingewikkeld. 

"Jij was al lang uit mama's buik toen Tess geboren werd".

"Oh, hoe dan?" Moet ik hem nu het bevallingsverhaal gaan vertellen? Dus voor de zekerheid vraag ik "Wat bedoel je met hoe dan? "

"Waarom was ik eerder uit mama's buik?" Dat is weer zo'n ijzersterke vraag.

"Omdat jij eerder in mama's buik zat en Tess pas veel later". 

"Hoe kwam ik in mama's buik?"

Kijk, ik wist dat dit ging komen natuurlijk. Max wil van alles het naadje van de kous weten en blijft maar doorvragen. Ik ga hem natuurlijk geen lulverhaal ophangen over de ooievaar. Gewoon zoals het is . Dat er miljoenen  hongerige kikkervisjes op zoek zijn naar een ei. Nee, dat is te bizar. Een ei in mama's buik, gekookt of gebakken? Want zo kent Max zijn eieren. En kikkervisjes? Waar komen die opeens vandaan dan? Die worden alsof ze in een achtbaan zitten afgeschoten in mama's buik , op zoek naar dat ei. En de winnaar mag zich een weg in dat ei vreten. En dan wordt dat jouw zus! Nou, dan weet je zeker dat hij de komende nachten niet meer lekker zal slapen. En heeft iedere mama dan een ei in haar buik, jij ook , oma? Nee, oma's eieren zijn op. Moet je dan geen nieuwe kopen? Ik zie het al helemaal de verkeerde kant opgaan.

"Oma, zunneme er ook torens bij bouwen?"

Pfff, gered door Duplo!