Kleinkinderen (op zondag)

Heb ik hier al eens over geschreven?Ik geloof het wel. De Vrolijke Vrijdag is een feestje, maar de Zinderende Zondag is dat ook. En het feest wordt eigenlijk bepaald door de kleinkinderen.  

 Zondag

Max van drie wordt ouder en is een beetje aan het veranderen. Ging hij vroeger overal onbevangen  op af, nu komt hij zelfs bij ons op zondag verlegen binnen. Kuste hij vroeger de hele familie bij het afscheid, nu fluistert hij in mijn oor dat het zoveel mensen zijn. En om die allemaal gedag te zeggen( handje en een kusje) gaat hem nu iets te ver. 

Tess van  bijna zeventien maanden daarentegen stapt monter naar binnen om de hele boel bij elkaar te kletsen in een taal die wij nog niet helemaal verstaan, wat haar soms verdrietig of boos maakt.  Maar soms snappen we het meteen en is ze helemaal blij. Haar grote voorbeeld is haar broer Max. Wat Max kan kan Tess ook, of denkt ze te kunnen. Zoals aan tafel zitten tijdens het eten , maar dan op een grote stoel. Max komt nog maar net boven de tafel uit, maar Tess was bijna niet te zien, op haar palmboom-paardenstaartje na  dan. Hebben we drie kinderstoelen voor het zondagdiner in de kamer staan, blijkt dat die niet gebruikt worden wegens on-interessant-zijn. Klein ukkie wil ook grote meid zijn. Alleen Stan wordt nog in een stoel gezet, al zit hij liever op schoot.

 

Tess is helemaal de grote nicht als neefje Stan binnenkomt en op de grond gezet wordt. Dan gaat ze meteen op haar buik tegenover Stan liggen, aait hem en geeft hem een kus. 

En Stan van bijna één geeft haar eerst een grote glimlach en dan een kus terug. En als Max zich dan bij hen voegt is het helemaal gezellig. "Ha, baby -Stan", zegt Max op zijn verhoogde stemmetje, speciaal voor Stan en andere lieve baby's.Baby-Stan wordt nu spoedig dreumes-Stan, maar ik denk dat dat niet zo lekker klinkt als baby-Stan, wat toch een beetje klinkt als een Japanse hooggeëerde. Het baby zal dus wel verdwijnen, vermoed ik. 

Stan is een verhaal apart als het op eten aankomt. Hij wordt nu nog zoet gehouden met op zon- en feestdagen een maiswafel en verder alleen zijn babymaaltijden van louter gezond eten, zoals het hoort natuurlijk. Maar ja, dan kom je bij opa op schoot te zitten en die eet geen maiswafel , maar een stuk appeltaart. En opa denkt gezond mee te denken en geeft Stan een stuk appel van de taart. Ja, dan is het kwaad geschied en is opa de lieveling, want zelfs Tess komt bij hem bedelen als opa later ook nog poffertjes eet. Als Stan weer bij opa op schoot zit en ziet dat alle voedingswaar in het gat onder opa's neus verdwijnt doet hij braaf mee en eet alles mee wat binnen zijn bereik ligt, inclusief de mandarijnenschillen. 

Max is al zo ingeburgerd op zondag dat hij zijn eigen toetje wel even pakt. Uit de vriezer in de garage. Licht aandoen is amper nodig, want op de tast weet hij in het donker de vriezer te vinden en daarin zit licht. Hij heeft alleen even iemand nodig om dat lastige papiertje van het ijsje af te halen en dan is het smullen geblazen. Tess is nog tevreden met een bakje kwark wat ze zelf naar binnen lepelt. En Stan is zoet met blauwe besjes die hij netjes met duim en wijsvinger oppakt. 

Zondagsdiner,  after (the) party

Wanneer alle kleintjes met hun ouders naar huis zijn tafelen we nog wat na met Anouk&Alex.   En als die ook naar huis gaan kan er opgeruimd worden. Waar zaten Stan en Tess? Oh ja, waar de broccoli en de blauwe bessen de vloer bedekken en waar de kwark aan het tafelkleed zit.   En waar zat Max ook weer? Oh ja, waar de chocolade aan de stoel en op de vloer zit. Waar had Tess ook alweer aan het raam gelikt en waar Stan? 

De Lego-  en Duplo-bouwwerken worden opgeruimd, de vaat gaat in de vaatwasser ( halleluja voor dit apparaat), en dan is het weer stil. Geen gegil tijdens verstoppertje spelen in de kamer of paardje rijden op Alex' rug ( Max en Tess) , geen treinbanen bouwen met Stephan ( Max), geen gemep met ijzeren onderzetters op tafel (Stan), geen karretje rijden door de kamer in een krat op wieltjes( Stan, Tess en Max) en geen geklets van alle volwassenen ( door elkaar heen). 

Stil.....maar gelukkig is het weer snel zondag!