Stofzuigen

Toen Yvonne vertelde dat ze Max stofzuigertam ging maken , dacht ik , jij bent slim.

Kijk, stofzuigen is nou niet een van de leukste huishoudelijke klusjes. Bestaan die trouwens, leuke huishoudelijke klusjes? Maar stofzuigen is alleen leuk als je in een varkensstal leeft of wanneer iemand een confettibom heeft laten afgaan, of een glas heeft laten vallen. Dan zie je dat je wat opzuigt of nog mooier, dan hoor je het. Niet dat dit een uitnodiging is om in mijn huis met glazen te gooien of elke week voor de grap zo'n confettikanon laat knallen. Ik wil alleen maar zeggen dat stofzuigen: stof opzuigen dus, je ziet het amper, behalve als je met een zwarte broek door de kamer kruipt, gewoon saai is. Je krijgt het er ook nog eens warm van. Nou ja, op koude winterdagen is dat dan wel weer een voordeel. Dubbel voordeel, want je vloer is meteen ook weer gedaan.

 

Het is heel slim en vooruitdenkend van Yvonne om Max stofzuigertam te maken. De meeste kleine kinderen hebben een aangeboren hekel aan stofzuigen. Zodra de stofzuiger begint te loeien slaan ze alarm. En kom je dichterbij dan is er paniek in de tent.

Met stofzuigertam maken moet je vroeg beginnen. Maar je moet het gefaseerd doen en niets overhaasten. Laat je kind gewoon wat experimenteren met de stofzuiger. Beetje snuffelen aan de slang, de steel en  de stofzuigermond. Zet de motor nog niet meteen aan, want dan heb je poppen aan het dansen en je kind een trauma. En zet vooral de stofzuigermond bij de eerste kennismaking nog niet op het hoofd. Wel weer heel leuk voor een filmpje, dat wel, maar dan kan je volgende keer weer van vorenafaan beginnen.

Blijf gefocust op je doel, nl. het zo snel mogelijk je kind te leren stofzuigen zonder paniek. Te beginnen bij zijn eigen kamertje, maar bij goede resultaten met uitbreiding naar het hele huis. 

Stofzuigen  is leuk. Laat dat bij iedere stofzuigsessie merken . Laat je kind eens meerijden op de stofzuiger. Of laat hem proberen  zijn knuffel op te zuigen of nog beter , die vieze harde broodkorstjes waar hij zo'n hekel aan heeft. Beloon je hem ook nog eens op die manier. Vooruit , jij kan zo goed stofzuigen, hoef je vandaag die korstjes/ spruitjes/ macaroni niet op te eten.

 

Ben benieuwd wanneer Max zijn stofzuigercerticaat krijgt. Mijn stofzuiger stel ik beschikbaar voor extra oefeningen,  hoor.

Mag hij nog kiezen welke , met zak of zonder.