Creatief bakwerk

Maandenlang heb ik alles wat er op mijn bord lag of zo mijn mond in ging eerst zorgvuldig afgewogen, omdat dat een vereiste is om gecontroleerd vet te verliezen als voorbereiding op een bodybuildingwedstrijd. Afwegen, invoeren in de app op mijn telefoon die voor mij alles uitrekent, en dan kijken of het niet te weinig is, maar zeker niet te veel. En dan alles netjes uitgesplitst in calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten en een hele rits aan andere belangrijke zaken, zoals zout, soort vet, vitaminen, vezels, maar die ik minder aandacht schonk.

Nu de wedstrijden achter de rug zijn en ik weer "normaal mag eten", zoals sommige mensen het benoemen, waarmee ze bedoelen dat ik weer deel kan nemen aan het consumeren van gebak en snacks. Ik neem ze niet kwalijk dat ze er niks van snappen, dat ze niet begrijpen dat ik dat niet normaal vind, en dat ik dat "normale eten" ook tijdens een prep mag eten, maar niet wil (nu ook niet trouwens), want dat ik wel lekker wil eten, maar gewoon slim wil omspringen met de calorieën.  Okee, ik wil het daar nu verder niet over hebben. Mijn voorbereiding, startend in februari van dit jaar en eindigend in juni van dit jaar, na het WK, zit er op.

 

Dat betekent dat er niet meer afgewogen hoeft te worden wat er onder mijn neus verdwijnt. Ha, was dat maar zo'n feest! Ik ken mijzelf. Als ik dat doe, komt er geen gram vet bij en waarschijnlijk ook geen kilo aan spier, en dat is waar het in het off season om gaat. Dus weeg ik nog steeds en voer ik alles nog in en ja, na drie weken is er een kilo aan vocht en vet bij. Bij dit ambivalente gevoel kan ik de vlag echt niet uithangen.

 

Maar het off season geeft me nu wel de vrijheid om weer wat baksels uit te proberen. Ik zie op de socials de lekkerste recepten voorbij komen, vaak compleet met toegevoegde macro's voor de fitnessnerds. Mij kan je hieronder rekenenen, zeg ik zonder schaamte, en dus ben ik een paar keer aan de slag gegaan.

Bij mij gaat dat dan zo:  wat heb ik nodig, weegschaal(tuurlijk), oven (ja, hè hè), mixer, bakvorm. 

De ingrediënten: (nou ga je het krijgen)Alpro melk(heb ik niet in huis, kan kwark ook?), drie eieren (ik heb zojuist de laatste eieren gekookt, zou whey ook goed ziin?) haverbloem(wat nou haverBLOEM, gewoon havermout dan maar, hoor) zero drops (paar rozijnen dan maar).

Gebruiksaanwijzing: klopt nu natuurlijk geen ene mallemoer meer van en dus flikker ik alles in een kom en laat de mixer erop los.  Poeder stuift op, maar door mijn hand boven de kom te houden kan ik de Sahara-storm in de keuken enigszins beteugelen. Niet geheel volgens recept hou ik de kom heel even onder de kraan, zodat het mengsel iets vloeibaarder wordt en ik mix nog even door.

Vervolgens giet ik het mengsel in vormpjes en zet de hele handel in de oven. En dan? Oven aanzetten en gewoon in de gaten houden of de boel een beetje wil garen.

 

 

Nou willen jullie weten of het ook nog iets geworden is?

Verdomd ja! Lekker? Voor de mens die "normaal eten" lekker vindt waarschijnlijk niet, maar vanwege alle niet-normale ingrediënten en de energie die erin gestoken is door het creatieve kookbrein van mij, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om mijn bakwerk in de container te kiepen. En bij elk bakje koffie of thee zit ik gewoon lekker in mijn eentje te smullen, zonder me schuldig te hoeven voelen door de "normale mens" niets aan te bieden.