Spelen

Lieve Max, Tess en lief klein baby'tje wat nog geboren moet worden; lieve kleinkindjes van me, ik hoop toch zo van harte dat als jullie voor het eerst naar de basisschool gaan dat er een kleuterjuf is die het voor jullie opneemt. Die het , net als ik, het heel belangrijk vindt dat jullie mogen spelen. Vrij spelen. Gewoon spelen met materiaal wat jullie aangeboden krijgen. En niet een juf of meester die jullie educatieve spelletjes op een tablet laat spelen. Niet iemand die jullie letters laat schrijven in een schriftje. Niet iemand die jullie beoordeelt op de dingen die je nog niet beheerst en je om die reden in een "hulpgroepje" plaatst.

 

Ik gun jullie een juf of meester die het spelen hoog in het vaandel heeft staan. 

 

"Zie je wel, zie je wel", hoor ik sommige mensen al denken.  "In de kleuterklas doen ze niks anders dan spelen! Het leren begint pas in groep 3. Dan begin ik zelf wel vast met het aanleren van het alfabet of het leren schrijven van de letters, anders loopt mijn kind straks achter." Gewoon doen, he. Maar verwacht er niks van, want het alfabet aanleren is leuk, maar nutteloos voor groep 3 .Van pee, oo, ee, es kan je niks maken. Zij leren  p-oe-s. 

Letters schrijven ? Doe maar liever niet, want in groep 3 hebben ze daar een bepaalde manier voor en het zou ook zomaar eens averechts kunnen werken, omdat datgene wat je je kind geleerd hebt precies de verkeerde manier is. Besteed de vrijgekomen tijd die je anders aan het alfabet,  letters en cijfers aanleren zou besteden aan het samen spelen met je kind.

Pak eens een voetbal in plaats van een tablet. Vertel een verhaaltje voor het slapen gaan in plaats van een filmpje op de telefoon .

Sleep je kind niet van hot naar her omdat je bang bent dat het thuis zo saai wordt. Kinderen die zich niet eens vervelen leren niet de tijd te vullen met dingen die ze zelf verzinnen. En van zelf verzinnen wordt je creativiteit gestimuleerd.

Wees niet bang als je kind onder de bagger thuiskomt. Grote kans dat hij heerlijk gespeeld heeft. Laat je kind lekker klauteren en klimmen. Het vergroot niet alleen zijn motorische capaciteiten, maar ook zijn zelfvertrouwen.

Begraaf je kind niet onder het speelgoed. Beperk het of laat hem zelf wat in elkaar knutselen en wissel het speelgoed van tijd tot tijd af. 

Denk niet dat je je kind constant moet vermaken met spelletjes, maar nodig eens een vriendje uit om met hem te spelen. 

Ongelooflijk hoeveel kinderen leren van het spelen met andere kinderen. Delen van speelgoed, elkaar iets gunnen, tegen je verlies kunnen, een spel bedenken met elkaar en de rollen verdelen; het is zo waardevol. Jammer genoeg ziet niet iedereen deze waarden.

Zelfs schoolbestuurders hebben hier moeite mee.  Spelen = spelen, en stelt niks voor. Je moest eens weten! 

En ik zou het zo fijn vinden als iedereen het zou weten, zodat kinderen ongestoord kunnen spelen.

Mijn motto is : spelen =leren. Toekomstige juf of meester, alsjeblieft,( ik zou er een workshop over kunnen houden), laat mijn kleinkinderen spelen als het zover is dat ze naar school gaan.

Amen!