Moeder

Je hebt  lieve moeders en strenge moeders en ouwe moeders en moeders die vriendin willen zijn en piepjonge moeders en zeurmoeders en moeders die zich nergens druk om maken en moeders die de benen nemen en je hebt moeders die eigenlijk gewoon egoïstisch zijn. Ik val in de categorie egoïstisch, sorry dat ik het moet erkennen, maar eigenlijk is het wel zo. 

De heerlijkheid van de zwangerschap

Het feit dat je na makkelijke zwangerschappen en uiterst makkelijke bevallingen gewoon maar door wilt blijven gaan met kindjes krijgen is ook een egoïstische zaak, natuurlijk. Kijken of ik het oudste zusje ook zoveel zusjes en broertjes had gegund als ik helse bevallingen zou hebben gehad, hell no!  Puur eigenbelang dus; heerlijk dat intieme gevoel van een baby in je buik die trappelt en daarna de intimiteit van een baby aan je borst, die helemaal van jou afhankelijk is. Zalig, toch. 

 

Egoïsme van een moeder (?)

In de jaren die volgden heb ik geprobeerd om een lieve, strenge, en zorgzame moeder te zijn, maar op het moment dat de kuikens het nest gingen verlaten begon ik weer egoïstische trekjes te vertonen. Ze waren nog een beetje verborgen, maar toen het oudste zusje besloot naar een andere stad te verhuizen begon het te knagen.

En toen ze besloot te emigreren (oh, hellepie!!) hoopte deze mama dat dochterlief tot bezinning zou komen en op haar besluit zou terugkomen. Niks hoor. Erger nog, er liggen plannen voor een jaar China, uh cancel, Costa Rica, uh cancel, Mexico....... Dat dit gaat gebeuren met een partner maakt het voor mama beter te verteren dan wanneer toen ze in haar eentje naar het buitenland vertrok , maar ik hoop nog steeds op canceling. Natuurlijk is het geweldig voor die twee dat ze dit kunnen doen, he he natuurlijk.

Wheh!!!!, maar waarom zó ver, zó lang?

 

Dan heb je nog het jongste kind. Zij heeft een stapelverliefd vriendje , wat godzijdank, hierheen komt om bij haar te zijn. Maar ook weer terug gaat naar zijn land van herkomst om te werken, te studeren en , oh hellepie, zijn dienstplicht te vervullen. En wat denk je dat dochter-benjamin doet? Ja, je raadt het al. Zijn land is veel mooier, nee, hij is veel mooier , zonde om hier te blijven.

De gun-factor

En mama zegt dat ze het jullie gunt, natuurlijk! Maar ( egoïstische bitch die ze is) heeft jullie liever in dezelfde stad, in dezelfde straat zelfs. Even leek het erop dat haar reis niet door zou gaan, omdat er geen woonruimte te vinden was. Yes!! , dacht de bitch.

Maar het gaat wel door, en dat is natuurlijk fantastisch voor de benjamindochter en haar vriend.

De meesjes in het vogelkastje aan het huis piepen hard als ik langsloop; zij denken dat ik hun moeder ben, zij hebben mij nodig, denken ze. Maar eenmaal uitgevlogen gaan ze hun eigen weg. Moeder Mees maalt er niet om. Zucht.... was het maar zo simpel als bij de meesjes in het vogelkastje aan het huis.