Kwatta

Alle ogen op kwatta! Waar komt dat eigenlijk vandaan? Is dat niet een oude reclamekreet van lang geleden?

Kwatta, was dat geen chocolademerk, net als Droste? Wie kent dat nog, Drosteflikken? Tegenwoordig hebben we Tony's Chocolonely, en ik kan er niks aan doen maar ik vind dat een verdrietige reep. Ik lees altijd Tony is Chocolonely.  Zoiets als een chocofiel met een maagbandje met een absoluut chocoladeverbod vanwege overeten.

En de Drosteflikken zijn niet speciaal voor politieagenten, nee die bracht je oma vroeger mee voor haar kleinkinderen. Een rol Rang was al leuk, een rol drop was ook okee, maar zo'n deftige koker met flikken was het helemaal. 

Maar even terugkomend op Kwatta. Dat reepje bestaat sinds de jaren zeventig al niet meer, dus de quote: Alle ogen op kwatta! is alleen bekend onder ouderen.

Waar gaat het hier over, denk je.

Alle ogen op kwatta, was eigenlijk Alle ogen op Kwatta! En nu kopen die reep! Alle ogen op kwatta, kleine "k" betekende later iedereen heeft zijn ogen gericht op hetzelfde, dat kan hunkerend zijn, of gewoon omdat het vreselijk de aandacht trekt. Zoiets wanneer er iemand binnenkomt met een ongelooflijke bos hout voor de deur en een décolleté  tot aan haar navel ,bijvoorbeeld.  Iets wat visueel magnetisch werkt, zal ik maar zeggen.

Nee, jammer, he, maar ik heb geen foto's van enorme bossen hout, zelfs niet na de storm van vorige week. Nee, onze kwatta heet Max. 

Zodra Max binnenkomt gebeurt het. Alle ogen gaan meteen richting jaren-zestig-reepje-Kwatta/Max.

Zelfs midden in een gesprek dwalen je ogen ongemerkt af naar kwatta en dat is maar goed ook, want kwatta staat ook voor kattekwaad.  Max is dan wel een klein ventje, maar een ventje met pit. Papa's gebeden zijn verhoord, hoor. Max is pittig, energiek en ondernemend. Maar om er over tien jaar geen ongelofelijke spijt van te krijgen dat er niet ingegrepen is wanneer zijn ondernemingsdrang in de hoogste versnelling stond, moet Max nogal eens een flinke teleurstelling ondergaan. Het stadium van de acceptatie zit op de wip.

Soms wordt zijn aandacht alweer door iets anders getrokken en accepteert hij het dat hij van de rugleuning van bank of stoel  getrokken wordt voor hij een diepe val maakt. Maar er zijn ook momenten dat zijn bezigheid hem zo boeit dat hij niet gestoord wil worden en boos gaat krijsen, van aandoenlijk huilen ( lukt misschien?) tot driftig slaan( dan maar met harde hand mama tot inkeer brengen?) Dit in het geval van het in de vensterbank klimmen en er bruut uitgesleurd worden door mama. De vensterbank is dan wel  een lage vensterbank met dubbel glas, maar klimmen doet hij maar in het speeltuintje, want je houdt je hart vast wanneer het voorjaar wordt en kwatta op het dakterras mag spelen.

De nieuwe schutting is daar voorzien van horizontale planken en een hoogte van ongeveer 1,20cm. En aangezien je daar  van alles hoort, maar niet kan zien vermoed ik dat dat een fantastsich oefenklimrek zal zijn indien Max nu niet geleerd wordt om zijn skills te oefenen op geoorloofde toestellen.

Maar er zijn ook momenten waarop Max geen kwaad kan uitrichten, want dan zit hij veilig vastgegespt in zijn stoel, maar het desondanks toch voor elkaar krijgt dat alle ogen op hem gericht zijn en iedereen aan het lachen krijgt. Alle ogen gericht op onze kleine kwatta.