De Hollandse school
Er stromen wekelijks nieuwe kleutertjes mijn groep in. Het zijn vierjarigen, die soms twee jaar peuterspeelzaal achter de rug hebben, of die vanaf dat mama weer na de bevalling ging werken eerst naar de kinderopvang gingen. Of een heel enkel kleutertje wat zo vanuit huis voor het eerst een schoolgebouw van binnen ziet. Er zijn ook nieuwe kleutertjes bij die in een vluchtelingenkamp hebben gezeten en geen woord Nederlands verstaan of spreken, en kindjes die het wel verstaan, maar nog niet ( durven) spreken.
Lange schooldag
Ze zijn pas vier als ze de hele dag op school komen. En al adviseer ik de ouders om de tijd tussen de middag toch vooral thuis door te brengen, om even een rustpuntje in het veranderde kleuterbestaan aan te brengen, wordt mijn advies vaak in de wind geslagen en blijven ze vanaf dag één van 8.30 tot 15.15 uur. En dat is voor een vierjarige een behoorlijk lange dag. Wat zich kan uiten in het aan het einde van de week bijna in slaap vallen in de kring tot het veelvuldig broekplassen. Maar, zoals ik al zei, ze zijn pas vier. Pas vier of al vier?
Leerplicht
Je hebt in Nederland gewoon de keus wat je doet tot het vijfde levensjaar van je kind, want dan wordt het leerplichtig, en dan nog maar gedeeltelijk. Is je kind zes jaar oud, dan heb je leerplicht, wat inhoudt dat je elke dag gewoon aanwezig moet zijn als er geen officiële vrije dag is. En neem daar nou maar geen loopje mee, want de leerplichtambtenaren hebben ook een plicht, namelijk om als een pitbull toe te slaan als er gespijbeld wordt. Dwangbevelen om op school te verschijnen met als volgende sanctie het opleggen van een fikse geldboete.
Geniet van je kind
Ben ik nou zo'n zeikerd als ik zeg, geniet lekker van de vier "vrije" jaren met je kind? Een keer een dagje je kind lekker thuis laten bijkomen, als je merkt dat hij daar aan toe is is geen verlies, maar een gewin. Of hoor ik als kleuterjuf mee te gaan met de inspectie en leerplicht en de schooldagen op te eisen; dan zijn de kleuters van de juf en horen ze op school, elke dag! Als je het als juf lekker gezellig maakt in je klas willen de kinderen zelfs in het weekend en in de vakantie naar school. Lees goed wat ik zeg :de kinderen, he, niet de ouders, want sommigen zouden dat ook wel willen. Maar die moeten dan maar meteen naar België verhuizen, want hellupie, daar gaan ze vanaf twee jaar de hele dag naar school. Wat een must is , omdat zowat iedereen daar fulltime werkt. Och arme zielen, dacht ik, toen ik dat hoorde. Wat ben ik blij met de Hollandse school!
Gezonde binding
Ik ben nog in de ouderwetse veronderstelling dat een kind de eerste jaren veilig onder de vleugels van zijn ouders hoort te zitten, zodat er een gezonde binding kan ontstaan. En wanneer je kind er aan toe is om met andere kinderen te spelen daar gelegenheid toe heeft, en dat is voor ieder kind op een ander moment. De een zal daar met twee jaar aan toe zijn, de ander misschien pas met drie jaar. Lekker spelen met andere kinderen en wennen aan een andere omgeving en nieuwe uitdagingen aangaan, en dan weer veilig terug naar huis.
School is een leerinstituut
Zeg het maar als ik er naast zit, maar ik heb de indruk dat er ouders zijn die niet kunnen wachten tot het tijd is dat ze hun kind naar school kunnen brengen. Zijn ze twee? Dan graag vier dagdelen naar de speelzaal. Zijn ze vier? Dan de hele week van start tot eind naar school. Overblijven omdat ze moeten werken? Welnee, omdat het ophalen en weer wegbrengen nogal lastig is. Op school rijst de vraag of we niet beter over kunnen gaan naar een continue-rooster, om de tijd tussen de middag te bekorten , maar we weten dat dit op bezwaren van veel ouders gaat stuiten, want dan zijn de kinderen dus wel veel vroeger uit school.
Uit school. Ja, je leest het goed, uit school, geen kinderopvang. Want dat is een school namelijk niet.
Mocht je, als ouder van een schoolgaand kind, dit blogje als beledigend ervaren dan komt dat waarschijnlijk omdat de schoen past. En zo niet, en ben je het niet met mij eens, dan heb je vast hele goede redenen hiervoor, die ik dan graag respecteer.