Max, 5 jaar

Het was vrolijke vrijdag , 3 december 2021 en Max was  4 jaar en 364 dagen. Eén dag verwijderd van de belangrijkste dag van het jaar  in het leven van een kind:zijn verjaardag.

Voor Max was dat de dag voor de verjaardag van de Sint, de dag waarop alle Nederlandse kinderen verblijd worden met cadeautjes. Maar dit jaar viel dat allemaal wat anders, omdat de Sint in het weekend jarig was en wel op zondag. En dus vierden de scholen de verjaardag van de Sint al op vrijdag. 

 Max had een flink aantal drukke dagen voor de boeg . Hij was nog niet echt jarig, maar met een heleboel feestelijke gebeurtenissen in het vooruitzicht was hij toch wel een beetje opgewonden toen hij op vrijdagochtend de deur voor mij open deed. Pietje Max en Pietje Tess stonden in de deuropening te wachten tot ik binnen stapte. Vrijdag was het Sinterklaasfeest op school en dat was voor de meeste kinderen al reden genoeg om hoteldebotel te worden, maar lees even verder wat er nog meer op het programma stond voor de komende week.

 

Zoals ik al zei was daar eerst de Sintviering op school. Die avond mochten Tess en Max voor de allerlaatste keer hun schoen zetten, zo was het door Sinterklaas beloofd. De volgende dag was de  vijfde verjaardag van Max, de dag erop was de verjaardag van zijn papa  gevolgd door pakjesavond, maandag mocht hij in zijn klas trakteren en op woensdagmiddag was zijn kinderfeestje. Wie zou daar niet nerveus van worden? Maar Max kon het prima hebben, het stond immers al allemaal ingepland op zijn eigen planbord voor de komende week. 

Ik moest even terugdenken naar vijf jaar geleden, zoals ik ook altijd terugdacht bij elke verjaardag van mijn kinderen aan de dag dat ze geboren werden.

Op de dag dat Max geboren werd kreeg ik een nieuwe status, namelijk die van oma. Na de verblijding, de verbazing, en het geluk wat zo'n nieuw kleintje in die eerste dagen teweeg bracht, kwam daar na een paar maanden, toen ik voor het eerst ging oppassen de onzekerheid. Dronk hij genoeg, ging hij zonder te huilen slapen? Lees het allemaal maar even terug in het eerste blogje. Maar gaandeweg kreeg deze doorgewinterde en ervaren mama van jaren en jaren geleden het weer in de vingers en werden de vrijdagen de leukste dagen van de week. 

Max groeide uit tot een slim kereltje die mij tot op de dag van vandaag nog steeds kan verbazen en mij overtroeven. Het zijn ontzettende cliche's als ik zeg dat de tijd te hard gaat en dat kinderen te snel groot worden, maar het is zo waar. En nu wordt hij al vijf jaar, de leeftijd van de zelfbewuste kleuter op weg naar een steeds groter wordende wereld. Maar Max, wat heb ik genoten van ons kleine wereldje waarin we samen allerlei kleine avontuurtjes beleefden, hoe onbenullig en nietterzakedoende in de ogen van anderen, maar waarbij wij samen zoveel lol hadden dat je het soms letterlijk in je broek deed van de lach. Ik werd weer even kind en jij mijn vriend.Lieve Maximilian, ik wens je een hele fijne  vijfde verjaardag, vriend! En een fijne verjaardag voor je papa! En ook een geweldig leuke pakjesavond! En veel plezier met trakteren op school! Oh, en ook nog met je kinderfeestje!