Nee!!!

Als beroepsopvoeder wil ik absoluut niet zeggen dat ik alles zo goed weet en dat ik geen fouten maak, maar na jarenlang "aanmodderen" en "oefenen" met en op eigen kroost en andermans kroost kan ik terugkijkend wel een en ander concluderen. Goed opvoeden is " a hell of a job!"

Opvoeddoel

Als het goed is wil je in je opvoeding een bepaalde lijn hanteren. Dat kan  o.a. zijn : streng en Spartaans of laissez faire of liefdevol of bemoederend of helemaal geen enkel idee. Als je totaal geen idee hebt wat er met opvoeden bedoeld wordt ben je misschien een ouder die zich nog van alles laat leren of je bent als ouder gewoon kansloos en daarmee je kind ook.

Hoe kom ik op dit discutabele onderwerp? Want over opvoeden kan je blijven praten, ik wel in ieder geval. En nogmaals, ik heb de wijsheid niet in pacht en ik heb ook fouten gemaakt waar ik spijt van heb. Maar ja, je kan het niet meer overdoen; alleen hopen dat de schade beperkt is gebleven.

Abracadabra

Ja, hoe kwam ik er  ook alweer op? Door een gesprek met een ouderpaar over de voortgang van de ontwikkeling van hun kind in groep 1. Net 5 jaar geworden. Van niet-Nederlandse komaf en met een enorme achterstand wat betreft de woordenschat en de Nederlandse taal in zijn algemeenheid. Je snapt dan dat een simpel opdrachtjes als " Leg de pen maar even in de bovenste la van mijn bureau" evengoed  "Leg de pen maar even op de kapstok in de gang" kan betekenen. Beide zinnen zijn Abracadabra voor hem. En dat dan de hele dag door. Maar zo'n kleuter redt zich wel door veel af te kijken van zijn klasgenootjes en lekker mee te hobbelen met de rest van de groep.

Op zich is het knap als je je op die leeftijd al zo staande kan houden. Menig volwassene zou er ellendig van worden en gefrustreerd en dichtklappen, maar de meeste kinderen zijn gretig en hebben weinig last van gêne  ( op die leeftijd nog niet) en komen er met wat hulp wel, zij het op een later tijdstip. So what? Je hebt je hele leven nog voor je, lieve kleine kleuter. Als je je maar lekker in je vel voelt.

Positief blijven

Je als kind je lekker in je vel voelen, je op school en thuis op je gemak voelen. Zijn dat niet de belangrijkste voorwaarden om je te kunnen ontwikkelen?  De papa van de kleuter was diep teleurgesteld over wat zijn zoontje nog niet kon. "Ik geef hem alles wat hij vraagt, echt alles", zei hij. Hij hoorde amper wat zijn zoontje nu wel al kon, zoals samen spelen, speelgoed delen, mooie treinbanen bouwen en voor zichzelf opkomen. Ik kon nog net voorkomen dat hij boos werd op zijn zoontje, omdat hij zijn potlood nog niet op de juiste manier kan vasthouden.

Ik heb tegen papa twee keer "Nee!" gezegd. Nee, omdat hij moet stoppen om zijn zoontje te overladen met materialen, speelgoed of ongezond voedsel ( had de eerste schooldag kipnuggets bij zich, omdat hij niets anders lustte), maar overlaad hem met liefde . En "Nee!", niet boos worden, om de dingen die hij niet kan, maar prijs hem om wat hij wel kan.

 

Ik hoop dat de boodschap is overgekomen en dat ze het ter harte nemen. Uiteindelijk zijn dit ook ouders die hun best doen, net zoals ik. En van je fouten leer je, elke dag weer.