De caravan

Vroeger kampeerden wij. Wij, dat zijn mijn ouders, mijn broers en ik. Eerst in een tent, waar we plek hadden voor zes personen. Ik schat eigenlijk vier, maar mijn broers en ik waren nog klein, dus die propte je gewoon met zijn vieren in een tweepersoons compartiment van de tent. In het andere deel sliepen mijn ouders. Maar na drie weken wegregenen besloten ze het kamperen wat comfortabeler te maken en kochten een caravan. Het autootje van mijn vader kon onze maat caravan niet trekken, dus werd hij op een vaste plek gezet. Het waren leuke vakanties.

Tot zover over onze "leuke" caravan.

 De Horrorsleurhut

Maar in mijn jeugd bestond er ook een  "horror"- caravan. Die stond niet op een camping, maar plotseling als je er geen erg in had, opeens naast de school. En dan wisten wij het al hoe laat het was. En hij stond er  niet omdat het Halloween was of omdat het thema "Vakantie" aan de orde was, nee, het was veel erger! Omdat dat kreng opeens naast de school stond kon je bij je moeder geen onverwacht griepje meer veinzen, want je had het schoolplein al bereikt. En wie van mijn leeftijd is weet waar ik het over heb, want volgens mij ging de tandarts, die in het ding kampeerde,  het hele land door.  Zogezegd voor de bestwil van alle kinderen in Nederland. Nou, Halloween is er niks bij! Banger  voor iets dan voor de schooltandarts was er in die tijd niemand. Wij durfden alles, want wat kon er nog enger zijn dan in de caravan geroepen te worden. 

Van pijnstilling hadden ze in onze tijd nog nooit  gehoord; dat bestond , denk ik, niet. Althans niet voor ons. En geboord werd er altijd. Ja, je kan het ook omdraaien natuurlijk. Wij hadden vroeger allemaal gaten in onze mond die gerepareerd moesten worden. Voor onze bestwil. De reden waarom ik de mierzoete schuimblokken van de kruidenier niet kon verdragen was duidelijk. 

In de tijd dat mijn eigen kinderen op de basisschool zaten kwam de caravan niet meer voorbij. Alle kinderen slikten fluortabletjes, poetsten met fluorverrijkte tandpasta, kregen een fluorbehandeling bij hun eigen tandarts en er werd fluor gespoeld op school. En iedereen had  gave tanden en kiezen. 

Fluor exit

Totdat bekend werd dat veelvuldig gebruik van fluor niet gezond is voor jonge kinderen. Snoep en zoete drankjes ook niet, maar als je een kind zijn fluor moet onthouden of zijn zoetigheid moet je eens kijken wat voor ouders lastiger is om vol te houden. De mondjes van jonge kinderen vertonen steeds vaker rotte tandjes. Ik hoor als juf regelmatig dat er kiezen gevuld moeten worden bij kinderen in mijn klas. Ach hemel, denk ik dan, en mijn gedachten gaan dan terug naar de nietsontziende caravantandarts , die er kennelijk genoegen in schepte kinderen een trauma te bezorgen. Ik was in die tijd dan  ook jaloers op mijn opa die zijn tanden gewoon in een glas water kon doen en als hij zou willen mierzoete schuimblokken kon eten. 

 

Let op vreemde caravans in de buurt van scholen!

Maar nu er zo veel slechte kindergebitjes zijn zou het best wel eens zo kunnen zijn dat er plotseling een caravan opduikt naast de school. Lieve kindertjes van Nederland: Wees op je hoede!  Of kies eieren voor je geld, en dan geen paaseieren, want daar zit suiker in. Poets goed je tanden, flos, spoel goed en drink water in plaats van Fristi of Fanta. Wedden dat die caravan dan snel weer verder trekt?