Fine-tuning WK 2023

De laatste paar weken zijn ingegaan. Het grote werk zit er op.

Aan spiergroei valt niet meer te werken, dat is in de maanden voorafgaand aan de voorbereiding grotendeels gedaan. Het komt er nu op aan om te behouden wat je aan spieren hebt. Het dieetwerk om op het gewenste vetpercentage te komen is zo goed als voltooid. Het poseerwerk moet nu af zijn; de routine moet er nu goed in zitten.

In deze laatste weken voor de wedstrijd gaat het om de puntjes op de i te zetten. De fine-tuning van het lijf en de presentatie ervan. 

 

Een objectief oog is nu van groot belang. Het oog van de coach. Door foto's en filmpjes te beoordelen kan hij of zij( in mijn geval hij, Richard Bell) mijn shape van dat moment beoordelen. Ben ik het ene moment helemaal happy met hoe ik erbij sta, de volgende dag zakt de moed mij in de schoenen als ik in de spiegel kijk. Maar dan is daar de verlossing van de coach: ik mag  een paar dagen "refeeden" , oftewel mijn calorieën gaan tijdelijk even flink omhoog. Zoals mijn vorige coach, Liona Bergmann het zo mooi zei als ik bijna verschrompelde, "Ik ga je hoger zetten.". 

 

Het is nu weer tijd om op het symbolische treetje hoger te klimmen. En dan mag Richard weer beoordelen wat er vervolgens moet gebeuren. En daarna weer en weer en weer... ik leg mijn lichaam nu volledig in de handen van mijn coaches. Nou ja, bij een coach letterlijk en bij de ander figuurlijk natuurlijk. 

Op poseergebied ben ik nu eindelijk zover dat ik mijn poses kan dromen ( ik bedoel dit letterlijk, want zonder het te visualiseren kan ik het niet eens) en  van tijd tot tijd zorgt mijn poseercoach Peter er met zijn kritische blik voor dat ik het nog iets ga verfijnen.

Mijn gewicht was nog nooit in een prep zo laag geweest en mijn taille zo smal. Mijn gewicht is op een bepaald moment zelfs onder de 48 kg gedoken. De magische 60 cm  van mijn middel zijn bereikt. De aderen op mijn bovenarmen, borst en buik zijn zichtbaar. Mijn huid was nog nooit zo dun. Ik ben zelf heel erg benieuwd hoe dit straks zal gaan uitpakken. In 2019 had ik ook vaak mijn twijfels, maar als ik de foto's terugzie was dat niet eens verkeerd. Als ik , na vier jaar, weer een beetje in de buurt van mijn shape van toen kom ben ik heel blij. 

Op dit moment zijn we nog aan het afronden en fijnslijpen, dus ik mag mezelf nu nog niet beoordelen of veroordelen.

 

Wie het lelijk vindt mag dit vinden, ik begrijp het aan een kant best, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik het ook lelijk vind. Ik vind het zelfs fascinerend om te zien hoe een lichaam kan veranderen, hoe je ondanks alles gewoon kunt blijven functioneren. Kunt blijven doortrainen alsof je niet zwak te krijgen bent. 

En wie beweert dat ik ongezond bezig ben moet dit even goed lezen: maandenlang geen druppel alcohol, geen snoep of snacks, veel vers fruit en verse groenten, gezonde vetten, genoeg beweging en inspanning verricht en, oh ja, ik heb nog nooit gerookt. 

Wie vindt dat deze sport onzinnig en ongezond is zou elke topsport moeten veroordelen, want wedstrijdbodybuilding is topsport en vereist een ijzeren discipline, een keiharde motivatie en een grote dosis doorzettingsvermogen. 

Tot dusver weer de stand van zaken op dit moment van schrijven: 24 mei 2023, met nog vier weken te gaan tot aan het Wereldkampioenschap Natural Bodybuilding.