Max, 6 jaar

Toen ik hoorde dat Max naar groep 3 zou gaan moest ik even terug denken aan de keer dat ik een kleuter van vijf jaar naar groep 3 liet gaan. Een twijfelgeval die het voordeel van de twijfel kreeg, maar uiteindelijk groep 3 over moest doen, omdat het toch iets te snel ging allemaal. Die fout wilde ik nooit meer maken. Vandaar mijn bedenkingen om een kleuter voortijdig af te leveren bij groep 3.

Maar Max was geen twijfelgeval, hij had er zin in en was eraan toe.  Als jongste van zijn groep zat hij daar aan zijn tafeltje, waar leren de overhand kreeg op spelen. Maar wat deed hij het goed! 

Het ukkie van groep 3 ( in leeftijd, maar zeker niet in lengte of gedrag) mocht een paar dagen voor zijn verjaardag en voor het Sintfeest op school trakteren. Zijn mama had speciaal voor de gelegenheid iets moois voor hem gemaakt: een heus kostuum met overhemd en stropdas. Het hing klaar voor de grote dag op school. Maar toen het die ochtend op aankleden aankwam was dit toch iets te uitbundig, want Max ging naar school gekleed in joggingbroek en sweater,  maar wel met een traktatie waar hij het wel mee eens was.

Het "burgermeesterspak" trekt hij met Kerst wel aan, zegt hij. Mama ook weer blij, heeft ze toch niet voor niks achter de naaimachine gezeten.

 

 Nu is hij zes jaar geworden, en het is pas 4 december. Hij leest al boekjes, rekent al en schrijft alles wat er in zijn koppie opkomt.

Zes jaar is hij nu. Maar wat geef je een zesjarige die al in groep 3 zit, terwijl er bij zijn zusje van vier zesjarigen nog lekker in de kleuterklas aan het spelen zijn? Geen leesboek, geen werkboekje voor groep 3 kindjes, maar lekker spul om mee te spelen of te ontspannen. En iedereen die cadeautjes meebracht voor hem dacht kennelijk hetzelfde, want voor de komende tijd heeft hij thuis weer genoeg om mee te spelen. Hij kan nu skeeleren, steppen, bouwen met lego, en spelen met zijn op afstand bestuurbare auto's. 

Ben wel  benieuwd wat Sinterklaas voor Max bedacht heeft.