Karaktertje

Het is zo leuk om op heel jonge leeftijd al karaktertrekjes te ontdekken. Ik heb het nu over Tess van 17 maanden. 

Ik schreef al eerder over de eigenschappen van sterrenbeelden en kinderen, en het lijkt, net als bij Max ,  ook te kloppen voor Tess.

Deze kleine doorzetter heeft een bepaald eigen willetje. Ik zag het vorige week weer eens heel duidelijk. Dit kleine grietje ziet wat haar broer allemaal kan en merkt dat men daar enthousiast op reageert en wil dat vervolgens ook.

Aankleden? Dat wil ze zelf doen! En natuurlijk lukt dat nog niet, maar haal het niet in je hoofd haar te helpen, want dan heb je de poppen aan het dansen.Sokken aantrekken, dat kan, wil en moet ze zelf doen. Als alleen de grote teen in de sok verdwijnt en je haar wil helpen met de andere vier tenen, trekt ze de sok boos uit je handen. Dit klusje klaart ze zelf!

Brood smeren? Dat kan ze zelf wel! Maar als er boter op het mes blijft plakken en er niets op de boterham komt en je haar een handje wilt helpen is het huis te klein. Dan gooit ze het mes door de keuken en smeert ze uit boosheid de boter met beide handen  uit over de tafel. 

Een toren van duplo bouwen? Dat kan ze natuurlijk zelf best wel! Maar als broer Max haar probeert te helpen wordt dat door haar ingeschat als blokken afpakken en kan hij een krabbel krijgen.

Nu lijkt het alsof ze de hele dag eigenwijs of kattig is, maar dat is niet waar. Tess is rustig en vriendelijk. Wacht netjes haar beurt af als we gaan paardje rijden. Of als er geschommeld wordt. Of als ze mag helpen met koffie zetten, een klusje wat niet meer aantrekkelijk is voor Max, maar des te meer voor Tess. 

Ik ken geen dreumes die zo ordelijk is als Tess. Wanneer ze haar schoenen uitdoet pakt ze ze op en zet ze netjes naast elkaar in de gang.  

Viezigheid moet direct verwijderd worden. Of het snot, een melksnor of pindakaas aan haar handen is, het moet weg.

En zelfs een ijsje leg je netjes op een servetje. Kijk daar houden wij maagden van!