Moederdag 2023

Ik heb er in mijn boek "Sterk" al uitgebreid over geschreven, dus eigenlijk moet ik het niet meer doen. Maar over een moeder zijn,  je moeder missen, kinderen hebben en kinderen missen kan je eigenlijk niet uitgeschreven raken.

Op moederdag word je nog eens met je neus op deze feiten gedrukt, en vooral door de commercie rondom dit gebeuren. 

 

Moederdag betekent voor mij in ieder geval dat ik ontzettend blij ben met de kinderen die we hebben gekregen; het zijn de allerliefste, mooiste en sterkste kinderen die een moeder zich kan wensen. En dat geldt ook voor hun partners die ik , toen zij toetraden tot de familie, als mijn eigen kinderen beschouw. Ik ben een rijk en dankbaar mens. Bovendien bracht het me ook nog eens vier heerlijke kleinkinderen, vier wonderlijk mooie wezentjes waarover ik me telkens weer kan verbazen.

 

Moederdag kreeg in 1988 ineens een heel andere betekenis. Exact op moederdag werd Frank geboren middels een keizersnee, na zeven maanden zwangerschap. Het mannetje groeide niet goed in mijn buik en middenin de nacht werd besloten tot een spoedkeizersnee. Hij werd na middernacht geboren; heeft nog even geleefd, maar stierf snel daarna. Moederdag was sinds die gebeurtenis getekend.

 

In 2002 beleefden we een even akelige moederdag. Een paar maanden tevoren had mijn moeder te horen gekregen dat zij niet lang meer te leven had, hooguit nog een half jaar. Het zou dus haar laatste moederdag worden, haar laatste verjaardag hadden we al gevierd. De volgende bijzondere gebeurtenissen waren allemaal de laatste.

Deze verdrietige gebeurtenissen zijn herinneringen geworden. Maar gelukkig blijven de mooie herinneringen de bovenhand voeren.

Een paar jaar geleden kregen wij (de kinderen) bericht van de begraafplaats dat het graf van mijn moeder geruimd zou gaan worden. Dat betekende een einde aan de bezoekjes aan haar graf op bijzondere dagen. Niet dat dat zo erg was, want zij was toch al vaak in onze gedachten en herinneringen dat de bezoekjes niet echt een meerwaarde hadden. Maar het voelde soms toch magnetisch om daar naar toe te gaan. 

Gisteren stuurde mijn broertje een foto van de grafsteen van mijn mama met de tekst: " Nog één keer een moederdagmomentje?"

Ik reageerde terug: "Elk jaar toch?" Niet beseffende dat de foto zojuist genomen was. Wat bleek? Haar graf is nog steeds, na al die jaren, niet geruimd. Ik ben vandaag meteen op de fiets gesprongen om een moederdagbloemetje te kopen en naar haar te brengen. Even bij mama op bezoek, in mijn gedachten dan, want de foto was nog dezelfde, de steen ook, alleen de rozenstruik was flink gegroeid en had knoppen. Mam, ik hoop dat ik de rozen nog zie bloeien voor ze de boel opruimen. Als het zover is gaat de rozenstruik mee naar huis en kan ik elk jaar een roos van jou uitdelen aan je kinderen, kleinkinderen en  achterkleinkinderen.