Winter

 Lente/zomermens

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ben een mens van het voorjaar en de zomer. Mits die zijn zoals ze horen te zijn, laat ik dat er even bij zeggen, want je hebt van die kletsnatte lentes en gewoon herfstachtige zomers.  Maar het is nu 1 maart en gisteren was het de laatste dag van februari en de koudste  laatste februaridag sinds 1942. Nou dat weet je het wel!  Koud dus. Maar niet gewoon koud, nee (bijna-) Siberisch koud. En dat had alles met een snijdende wind te maken. En temperaturen ver onder nul, natuurlijk.

Maar ik zit nu binnen, lekker warm, achter glas en aan de andere kant van dat glas vriest het, waait het enorm en is het dus enorm koud. Maar kijk je naar buiten, dan denk je werkelijk dat het lente is. De zon schijnt en dat maakt het dan toch weer anders, hoor. Door dat zonnetje krijg je zin om naar buiten te gaan. Een stap buiten de deur en je hebt al spijt, omdat de oren van je hoofd geblazen worden, en vervolgens veranderen in bevroren schelpen,  maar toch, he.

 

Weeramateur

Waarom nu zo uitvoerig over de winter schrijven, vraag je je af. Dat komt omdat ik met een amateurweerman getrouwd ben die helemaal in zijn element is als de elementen op zijn hevigst zijn. Storm, extreme kou, extreme hitte, onweer en donder, hagel, sneeuw, moet ik doorgaan?  Alles waar ik niks mee heb. Geef mij maar gewoon een saaie gezapig getemperatuurde winter ( zo, weer doorgekomen) of een heerlijke zomer met temperaturen waarbij alles nog mogelijk is en je niet gedwongen wordt om op apegapen in de schaduw te gaan zitten overleven.

Maar gewoon lekker weer is niks, helemaal niks, niks aan voor een weerman! Maar omdat het vandaag 1 maart is en hij vandaag jarig is mag hij mij de hele dag vertellen over dichtgevroren vaarten en ijsbrekers, juiste temperaturen( niet die bij ons op de thermometer natuurlijk), windsnelheden en alles wat dit gure winterweer met zich meebrengt.

Onthoudt goed , jullie weeratheïsten : 28 februari 2018 had de koudste minimumtemperatuur sinds 1942! 

Max, als je dit later nog eens naleest, jij en je opa waren erbij. 

En volgens tante Esther is de lente in Barcelona sinds vandaag begonnen en wat mij betreft mag die hier nu ook langzaamaan beginnen. Wie stemt ook voor?