De basisschool

Max gaat naar de basisschool. Elk kind van vier gaat op een dag naar de basisschool. Voor Max had dat vorig jaar al het geval mogen zijn. Al zijn beste vrienden verdwenen een voor een van het kinderdagverblijf naar de basisschool. Ik heb het over DE BASISSCHOOL. Daar ga je heen als je groot genoeg bent om afscheid te nemen van de peuterspeelzaal of in Max'geval, het kinderdagverblijf. 

Eindelijk

Het wachten duurde voor Max eindeloos lang. En Max was al lang een GROTE jongen. Hij kleedde zichzelf al aan, kon zijn rits van zijn jas zelf dichttrekken, dronk niet meer uit plastic( ik ben geen baby meer) , maar uit een glas of uit een beker. Zat aan tafel op een grote stoel( koppie net boven tafel uit). Voerde zondag zijn kleine neefje, zette lego-autootjes in elkaar waar zijn oma niet uit kwam( zelfs niet met de beschrijving erbij) en fietste zonder zijwielen.  Dan ben je toch klaar voor de basisschool, of niet soms? Er was nog een klein detail waar hij nog examen voor moest doen. Een niet onbelangrijk detail voor als je als GROTE jongen naar school gaat. Je armen moeten er op die leeftijd wel net lang genoeg voor zijn om het goed uit te kunnen voeren. Maar Max is geslaagd voor dit onderdeel en hij is nu echt klaar voor de grote stap. Nu wil je weten waar hij voor geslaagd is? Ik denk dat het een van de meest belangrijke onderdelen is waar een toekomstige kleuter aan moet voldoen, maar ja, ik ben juf en ik bekijk het vanuit mijn standpunt.

Afgelopen vrijdag.

Max , Tess( zijn zusje, die ook hard op weg is om grote stappen in haar ontwikkeling te maken) en ik spelen op de grond. Max rent weg, roepend: " Oma, ik ga even poepen maar je hoeft niet te komen om mijn billen af te vegen want ik ben al een grote jongen want ik ga naar de basisschool!". In een adem, zonder pauze. Ik denk dat zijn broek al op zijn enkels lag toen hij eindelijk uitgesproken was. Hee, en wat denk je? Alles zelf afgehandeld zoals het hoort. Daarna keurig handen gewassen en weer verder spelen. Kijk, dan kan ik als juf zeggen: kom maar op met die kleuter! Want tijd om twintig paar billen af te vegen heb ik op school  niet en bovendien , dan had ik wel een andere baan gekozen als dat mijn liefhebberij was geweest.

Afscheid

Max heeft al afscheid genomen op het kinderdagverblijf. Alle kinderen kregen een schep als afscheidscadeau met een kaartje eraan met de tekst: ik wil niet opscheppen, maar ik ga naar de BASISSCHOOL. Hoe toepasselijk, want hij loopt al een jaar op te scheppen dat hij naar de BASISSCHOOL gaat. 

 

Ze zullen hem daar zeker gaan missen. Sociale Max, die op iedereen afstapt voor een praatje. Max , die graag uitdagingen aangaat. Max, met humor en die zelf in zijn broek kan plassen van de lach. Max, het ultieme speelmaatje. Gezellige Max, behulpzame Max, slimme Max, inventieve Max. Zij zullen hem daar missen, maar ik ga hem op vrijdag ook enorm missen. Mijn maatje. Mijn kleine vriend. Mijn charmante flirt( oma, wat ruik je weer lekker, wat heb je mooie kleren aan). Wat hadden we een lol samen op vrijdag. Ik ga je na je verjaardag overdragen aan je juf en ik ga je heel erg missen, GROTE jongen.

Maar gelukkig is er nog je kleine zusje, die volgens jou, ook al een GROTE MEID is.